Formanova „procházka“ byla hlavní událostí sobotních Varů

Karlovy Vary – Dvě filmové osobnosti jsou spojeny s druhým dnem karlovarského festivalu. Především Miloš Forman, který se dnes opět prošel po červeném koberci, spolu s početnou delegací dalších tvůrců Dobře placené procházky, včetně autora této jazzové opery Jiřího Suchého. Formanův snímek o tomto divadelním představení byl dnes ve Varech uveden ve světové premiéře. Druhou osobností je francouzská herečka Isabelle Huppertová, která na festival sice dorazila už dnes, ale červený koberec jí bude patřit až zítra.

„Dobře placená procházka je takový poklad české národní kultury. Čím se identifikuje národ? Řečí. A řeč Jiřího Suchého je nejen nádherně poetická, ale má i humor,“ uvedl Forman v pátečním rozhovoru pro ČT. Spolu s Jánem Roháčem natočil divadelní představení autorské dvojice Jiří Suchý – Jiří Šlitr už v roce 1966, tenkrát jako televizní film.

Nová filmová verze vznikla po uvedení této jazzové opery v obnovené premiéře v roce 2007 na prknech Národního divadla. Režie se ujal Miloš Forman a autorsky s ním spolupracovali jeho dva synové – Petr a Matěj. Příběh manželského páru Uliho a Vanilky, jimž do rozvodového řízení nečekaně zasáhne telegram od bohaté tety z Ameriky, by měl na podzim vyjít na DVD spolu s filmovou verzí z 60. let.

Reportáž a vstup Jakuba Železného (zdroj: ČT24)

Promítat se bude také v kinech (premiéra je 9. července). „Jsem zvědavý, jestli na to budou lidé chodit, nebo ne. Nejde totiž o klasický film, ale filmový záznam představení, které má ovšem tu výhodu, že na rozdíl od divadla vidíte najednou hercům do obličeje zblízka,“ prohlásil dnes Forman, který se filmovým přepisem Dobře placené procházky vrací do české kinematografie po více než čtyřiceti letech.

Další hvězda ve Varech

Miloš Forman patří k nejvýznamnějším tvářím letošního ročníku karlovarského festivalu. Dnes odpoledne do Varů přijel i další hvězdný host – francouzská herečka Isabelle Huppertová.

Na festivalovém plátně bude v mezinárodní premiéře promítán snímek Villa Amalia, v němž ztvárnila roli ženy, která kvůli nevěře svého partnera škrtne celou svou minulost, aby začala znovu. Villa Amalia bude uvedena v soutěžní sekci spolu s dalšími třinácti filmy. Jako první z nich byl dnes promítán dánský Potlesk.

Huppertová představí karlovarskému publiku i francouzsko-italské rodinné drama Gabrielle. Slavná herečka mimo jiné také ve Varech převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.