Pozor na bezinkovou šťávu!

Brno – Jezinky a bezinky není název nové sváteční pohádky, nýbrž jedné z nejslavnějších detektivních komedií světové dramatiky. Inscenaci Josepha Kesselringa si nastudovalo Městské divadlo v Brně, které chystá premiéru již příští sobotu.

Jezinky a bezinky aneb Arsenik a staré tety vděčí za své objevení pro české publikum Janu Werichovi. Ten je totiž viděl na Broadwayi, následně hru přivezl domů a nechal přeložit. Poprvé ji uvedl na prknech divadla ABC roce 1958. Komedie ho nadchla, protože se prý na divadle ještě nikdy tolik nesmál… 

Hrdiny v této hře nejsou masoví vrazi v převleku, nýbrž dvě zdánlivě neškodné postarší dámy. Že ve skutečnosti podávají starším pánům otrávené bezinkové víno, by asi sotva někoho napadlo. V atmosféře starosvětského domu a ve zdejším harmonickém prostředí se tedy začínají dít věci, se kterými nikdo nepočítal. A jak to vysvětlit synovci, jenž přijel své příbuzné navštívit? 

Autor čerpal inspiraci v pokleslých hororech přeplněných různými monstry, v příbězích o Drákulovi a Frankensteinovi. Kesselringův scénář upravil už sám Werich, a právě s jeho adaptací režisér Petr Gazdík a dramaturg Jan Šotkovský pracovali. Hlavní role „andělsky nevinných“ vražedkyň svěřili pánové Zdeně Herfortové a Janě Gazdíkové. 

Do konce roku plánuje brněnské divadlo ještě sedm repríz a slavnostní silvestrovské představení.