Helenka Součková ožívá - bez špeků a bez Budžese

Praha – To bude pěkná darda! Divadlo Na Jezerce finišuje přípravy na středeční premiéru hry Darda podle spisovatelky Ireny Douskové. Jde o volné pokračování zdramatizovaného bestselleru Hrdý Budžes, avšak tentokrát diváci uvidí Helenu Součkovou v jiném světle. Rozloučí se s malou buclatou holčičkou a seznámí se s dospělou ženou, řešící skutečné problémy. Na prknech ji opět ztvární Bára Hrzánová.

„Zatímco ten první díl komedií je, tento příběh už tak jednoznačně nevyznívá. Hlavní hrdinka rozhodně nic veselého neprožívá, i když zvnějšku nahlíženo to tak může vypadat. Označil bych to spíše za hodně hořkou komedii,“ upozornil režisér inscenace Arnošt Goldflam. „Je starší, zkušenější, smutnější, má děti, pěknou práci, rodinné i jiné problémy, a je také docela statečná,“ dodal.  

Dospělá Helenka si už sice nemusí lámat hlavu s nadávkami, přezdívku Mobidik nechala za sebou stejně jako své dětství. Ústřední hrdinka se místo toho potýká s přelétavým manželem a s dlouhodobou nemocí. Vše samozřejmě prožívá s charakteristickým humorem a vtipně komentuje události kolem sebe. 

Dle svých slov se představitelka hlavní role od své postavy už nedokáže odpoutat. Coby nemotorná Helenka nesnášející plíčky na smetaně odehrála Hrzánová zhruba pět set repríz. Režisér dal vedle ní prostor také herečce Lence Vlasákové, Miluši Šplechtové, Petru Vackovi, ale také Janu Hrušínskému. 

Knižní Dardou uzavírá spisovatelka Dousková trilogii o dívence, kterou si zamilovala široká divácká obec. Hrzánová za svůj výkon ve ztvárnění této nevšední postavičky obdržela Cenu Thálie za rok 2003, a podle publikací dokonce namluvila audioknihy. „Moc se mi líbí herecká poloha a energie, kterou herečka do interpretace vložila. Jsem jí vděčná, že Helenu Součkovou jakožto hlavní hrdinku románů provází od začátku až do konce,“ okomentovala autorka výkon Hrzánové.

Zavzpomínat na Hrdého Budžese můžete v krátkém videu: