Bláznivý Belmondo, krásná Karina, moře se sluncem

Tak už se opět našla. Co? Věčnost. Jsou to moře, zašlá se sluncem. Rimbaud. Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, láska, život, smrt, prázdno, Velázquez, zbraně, auta, moře a gangsteři. Bláznivého Petříčka, mistrovské díla Velikána filmu Jean-Luca Godarda, sledujte v pondělí desátého prosince od 21:50 na ČT2.

Příklon k existencialismu, pocitová platforma šedesátých let, hledání východisek – takové jsou zdroje, z kterých vyvěrá příběh bláznivého Ferdinanda, jenž si zoufá nad prázdnotou a hloupostí přítomnosti a útěchu hledá v dávné lásce k Marianne. Motiv fatálního milostného vztahu je vyprávěn dílem jako básnická esej, dílem jako gangsterka. Godardova svoboda vyjadřování vytváří osobitý styl díla, v kterém se slučuje subjektivizující proud se cinéma-vérité a ústí do podoby pestré koláže.

Mezi něhou, humorem a tragikou

Svérázný, dynamický, nekonvenční Belmondo využívá prostor na improvizaci, jeho projev osciluje mezi něhou, humorem a tragikou. Osudovým protipólem je mu nádherná, smrtonosná Anna Karina. Film je variací na klasická godardovská témata: láska, která přináší smrt, hledání svobody, problém jazyka a komunikace, romantická představa návratu k přírodě a deziluzi ze zklamání, lhostejnost, marnost, cynismus moderní doby.

Ukázka z filmu Bláznivý Petříček (zdroj: ČT24)

Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších francouzských režisérů vůbec a zásadní postava světové kinematografie Jean-Luc Godard se proslavil především experimentováním s filmovou formou a filmově esejistickou tvorbou, v níž často provokuje a kritizuje moderní životní styl neustálým narušováním nejrůznějších konvencí.

Jean-Luc Godard změnil dějiny světové kinematografie v roce 1959 svým fantastickým celovečerním debutem U konce s dechem, v němž netradičně a převratným způsobem zfilmoval námět z černé kroniky, touhu po volnosti a nespoutanosti hlavního hrdiny s živelnou povahou, jehož ztvárnil Belmondo coby vycházející hvězda.

Jean-Luc Godard
Zdroj: ČT24/ČT

Díky své další tvorbě v šedesátých letech se stal Godard nejslavnějším představitelem francouzské nové vlny. Byl nominován na nespočet ocenění na hlavních evropských filmových festivalech v Berlíně, Benátkách a Cannes. Je považován za znovu-vynálezce moderní filmové řeči, který několikrát zásadně proměnil tvář světové kinematografie. Zatím poslední Godardův snímek Film Socialismus můžete vidět též v rámci Velikánů filmu v pátek 14. prosince od 21:45 na ČT2.

Bláznivý Petříček (Pierrot le fou) - Francouzský film (1965). Scénář a režie Jean-Luc Godard. Hrají: J-P. Belmondo A. Karinová, D. Sanders a další. 106 minut, ve francouzském znění s titulky.