Země věčného ohně poprvé ve střední Evropě

Ostrava - Výstava Země věčného ohně, která začala v prostorách Ostravského muzea, představuje historii a kulturu Ázerbájdžánu. Hlavní kurátor výstavy David Majer říká: „Jedná se o unikátní výstavu, která jako jedna z mála představí ucelený pohled na nejdůležitější momenty ázerbájdžánské historie a kultury. Podobná výstava se ve střední Evropě koná poprvé.“

Lidé na výstavě uvidí například stříbrné mince z doby Alexandra Velikého nebo zbraně z 16. až 19. století. Poprvé jsou prezentovány jedinečné zbraně ze 17. století s ručně tepanými vojenskými štíty. Klasickým ázerbájdžánským produktem představeným na výstavě pak jsou ručně tkané koberce ze 17. až 20. století. Některé z nich měří až šest metrů. Návštěvníci si mohou tkaní koberců i vyzkoušet.

Křižovatka na Velké Hedvábné cestě

Výstava byla připravována dva roky za pomoci odborníků z Ázerbájdžánu. Exponáty zapůjčili soukromí sběratelé, ázerbájdžánská muzea a Národní galerie v Praze. Součástí výstavy budou také výukové programy, například Ázerbájdžán - křižovatka na Velké Hedvábné cestě, která návštěvníkům ukáže historický obraz putování starověkých a středověkých obchodníků po této trase, vedoucí z východní Asie přes střední Asii do Středomoří.

Výstava Země věčného ohně
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Organizátoři si dali mimo jiné za úkol, co nejvíce Hedvábnou cestu přiblížit návštěvníkům, proto se také rozhodli na výstavu dopravit přímo z Asie dva modely z teakového dřeva vyřezaných zvířat v reálné velikosti. Velbloud a osel budou osedláni tak, jak dopravovali náklady a zboží.

Hedvábná cesta od starověku spojovala východní Asii, střední Asii a Středomoří. Celková délka po souši a po moři činí zhruba osm tisíc kilometrů. Obchod po Hedvábné cestě byl klíčovým faktorem při rozvoji starověkých civilizací v Číně, Mezopotámii, Persii, Indii a Středomoří a pomohl tak položit základy moderního světa. Název Hedvábná cesta prosadil německý zeměpisec baron Ferdinand von Richthofen až v druhé polovině 19. století.

Země věčného ohně/ Ostravské muzeum / Masarykovo náměstí / 19. prosince 2012 až 28. února 2013

Země věčného ohně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod