Zemřel skladatel „večerníčkové“ hudby Jaroslav Celba

Praha - Zemřel hudební skladatel Jaroslav Celba. Diváci znali jeho dílo z desítky filmů, včetně večerníčků s Křemílkem a Vochomůrkou Pohádky z mechu a kapradí, O makové panence a motýlu Emanuelovi nebo Štaflík a Špagetka. Uvedl to server iDNES.cz. Umělec odešel ve věku 88 let.

Celba byl autorem hudby ke čtyřiadvaceti snímkům a seriálům. V 60. letech se náhodou seznámil s výtvarníkem Zdeňkem Smetanou, s nímž spolupracoval na filmu Jediná radost. Jako skladatel se pak soustředil právě na animovaný film. Jeho hudba zazněla tedy také ve snímcích Drátovat, flikovat, Supermyš, Všehochlup nebo Prak darebák či Had je mašinka.

Úspěchy ale neslavil jen doma. Loni v červnu ho prohlásil Ochranný svaz autorský nejúspěšnějším domácícm autorem v zahraničí v roce 2011. Pár měsíců před tím si v Náchodě spolu s ostatními připomněl památku přítele Josefa Škvoreckého, který zemřel 3. ledna v 87 letech v Torontu. „Naše mládí jsme si zopakovali na každé straně románu Zbabělci. Dětinskou radost nám způsobovalo, když jsme se v jednotlivých postavách nacházeli,“ zavzpomínal tehdy.

Celba byl velkým příznivcem jazzové hudby, v mládí se stal dokonce členem studentské kapely, kterou vedl právě zmíněný Škvorecký. Právě jeho později spisovatel využil k předloze kytaristy Harýky ve Zbabělcích.

Ke konci 40. let skladatele zatkla tajná policie. Označila ho za tajného agenta nepřátelských států a navrhli pro něj trest smrti. Nakonec ale dostal dva roky, které si odpykal prací v uranových dolech.