Smetanovské dny připomenou fikce a mystifikace v české kultuře 19. století

Plzeň - Třiatřicátý ročník festivalu Smetanovských dnů v Plzni vsadil na zvučná jména. Návštěvníci se mohou od 2. do 21. března těšit na takové hvězdy, jako je například fenomenální ruský violoncellista Denis Šapovalov nebo izraelská houslová celebrita Hagai Šaham a řada dalších předních hudebníků. Festival, který patří mezi nejstarší plzeňské kulturní akce, nabídne přes 20 hudebních produkcí, mezioborové sympozium a několik výstav.

Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie, která letos akci s rozpočtem 2,3 milionu Kč pořádá, upozornila, že letos je hudební část festivalu sestavena z klasičtější složky, kterou ovšem obohatí doprovodný program v duchu taneční, swingové a populární hudby. „Právě tímto off programem chceme přilákat i veřejnost, jejíž hobby není jen klasická hudba,“ uvedla.  

V den výročí narození Bedřicha Smetany, 2. března, zahájí program v 19:00 v Kulturním domě Peklo velká mše Missa Sanctissimae Trinitatis Jana Dismase Zelenky v podání souboru Ensemble Inégal. Závěrečný koncert 21. března od 19:00 v Měšťanské besedě pak bude patřit izraelskému houslistovi Šahamovi a Pražské komorní filharmonii, vše pod taktovkou Tomáše Braunera.

Smetanovské dny Plzeň 2013 - soubor Ensemble Inégal
Zdroj: ČT24/Smetanovské dny

Na posluchače čeká také například představení (Vy)Prodaná nevěsta Dětské opery Praha, koncert Západočeského hudebního centra, vystoupení mladého tria ISHA, klavírní koncert talentované hudebnice Veroniky Böhmové nebo projekt Virtuosi di Praga a Josefa Špačka a Jana Simona. Celý program naleznete zde.

„Off program nabídne čtyři koncerty. Bude to swingový a jazzový koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma se známou vokalistkou Dashou, dále pásmo jazzové, folkové a populární hudby v netradičním pojetí smyčcového Epoque Quartetu a vynikající zpěvačky a hráčky na kvinton Gabriely Vermelho, představení elektronické taneční hudby a jazzu v podání Petra Wajsara a Hi-fi a také písňový recitál Zory Jandové a Zdeňka Merty,“ dodala Kavalová.

Smetanovské dny Plzeň 2013 - izraelský houslista Hagai Shaham
Zdroj: ČT24/Smetanovské dny

Tématem festivalu, a tedy i většiny na něj navázaných akcí, jsou letos fikce a mystifikace v české kultuře 19. století.

Západočeské muzeum 23. února otevřelo expozici Lepší než skutečnost. Západočeská galerie uspořádala výstavu o vlivu mimoevropských kultur na české výtvarné umění 1850 až 1950 a také expozici Svět chce být klamán. V rámci festivalu se též na konci února uskutečnilo třídenní mezioborové sympozium, na které přijeli badatelé z Čech i zahraničí. 

Ceny vstupenek na hudební akce se pohybují od 90 do 490 korun, prodávají se ode dneška. Pořadatel nabízí řadu slev, mimo jiné 30procentní bonus pro majitele permanentek plzeňského klubu FC Viktoria. Klub totiž poskytl městu Plzni pětimilionový dar, z něhož je festival až do roku 2015 částečně financován.