Nehasit, hořím. Hendrix boduje s novým albem

Los Angeles - Legendární kytarista a zpěvák Jimi Hendrix obsazuje horní příčky hudebních žebříčků. A to přesto, že od jeho smrti letos uplyne třiačtyřicet let. Právě dnes totiž vychází album jeho dosud nevydaných dvanácti studiových nahrávek z let 1968 a 1969.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Skladby, které se objevujíí na albu People, Hell and Angels (poslechnout si ho lze tu), nahrál Hendrix bez účasti své skupiny Jimi Hendrix Experience, když experimentoval s novými možnostmi hudebního vyjadřování při přípravách alba Electric Ladyland. Na záznamech hraje nejen na kytaru, ale také na klávesy a perkuse. Úvodní singl z desky dostal Hendrixe na špičku americké hitparády časopisu Billboard.

Raději shořet než vyhasnout, bylo heslo generace, k níž Hendrix patřil. Zemřel v roce 1970, v 27 letech, příčina smrti - požití velkého množství alkoholu a prášků na spaní. Dodnes je mnohými považován za nejtalentovanějšího kytaristu rockové historie. A také patří k nejlépe vydělávajícím mrtvým muzikantům - vedle Michaela Jacksona nebo Elvise Presleyho.