Mumford & Sons mají splněno: Praha je miluje

Praha – Cena Grammy za desku Babel a zároveň vítězství v Brit Awards – hvězda kapely Mumford & Sons stoupá strmě vzhůru. Folk-rocková formace, která se nyní stává senzací, včera vyprodala Velkou Lucernu. Stejně jako ve světě si české fanoušky získala civilností a muzikantskou hravostí.

Angličany byste sice v tuzemských rádiích hledali marně, přesto na ně vyprodaný sál Lucerny reagoval víc než dobře. Svou oblibu čeští fandové prokázali mimo jiné v precizně naučených textech nebo v tom, že pro velkou poptávku nakonec pořadatelé koncert přesunuli z Malé Lucerny do větších prostor.

Kombinace folku a rocku, zdá se, na hudební fanoušky funguje. O tom svědčí i fakt, že kapela odehrála již stovky koncertů. Na scéně se „Mumfordi“ pohybují už od roku 2007, teprve jejich druhé album je ale definitivně vytrhlo ze škatulky „hvězd okresního formátu“. Po šesti letech se ale konečně dostávají mezi nejpopulárnější formace. 

Folkoví Mumofrd and Sons vyprodali pražskou Lucernu
Zdroj: ČT24

Přestože čtveřice sesbírala všechny prestižní ceny, velkým ceremoniálům se snaží vyhýbat. „Je to celé velký cirkus. Všechny věci jsou tam takové divné, bizarní - tedy divné pro nás,“ vysvětlil jeden z členů kapely. Stejně tak se Mumford & Sons neženou do stadionových prostor – raději si zahrají v klubu, kde mají větší kontakt s publikem. „Snažíme se najít rovnováhu mezi tím, co od nás čekají fanoušci a tím, abychom si i my přišli na své,“ říkají. 

Jejich ambice do budoucna jsou skromné i navzdory nečekané slávě. Pětadvacetiletí muzikanti si zatím přejí zůstat pohromadě a hrát se stejným zápalem jako dosud.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)