Zajímavý úkaz ve Weidenu: sklo – sklu – sklem

Pokud si uděláte malý a příjemný (asi předvelikonoční) výlet do čtyřicetitisícového Weidenu, nedaleko našeho Chebu, neprohloupíte. V tomto nevelkém, ale živém městě s kouzelným historickým centrem probíhají do konce března Bavorsko-české kulturní a hospodářské dny. Jejich součástí jsou nejrůznější kulturní akce, přednášky, koncerty, filmová představení a samozřejmě výstavy. Většina výstav se zaobírá letos sklem, což je z mnoha důvodů nejen zajímavé, ale dobře vymyšlené. A tak tu vidíme výstavy či slyšíme přednášky předních českých a bavorských sklářů a navíc se můžeme účastnit i výletů do nejrůznějších bavorských i českých měst, míst a mimo jiné také skláren.

Jednou komorní výstavou skupiny českých a bavorských umělců, ne vždy původem profesionálních sklářů, připomínají organizátoři, což je Galerie výtvarného umění v Karlových Varech, Umělecký spolek Hochfranken ze Selbu a huť Lamberts ve Waldsassenu, workshop, který probíhal již před rokem. Jeho výsledky pak byly k vidění od února do dubna 2012 v Becherově vile v Karlových Varech. Letos je soubor prací šesti autorů (po třech z každé země) a dvou fotografů k vidění v nové budově společnosti E-on na východním okraji Weidenu.

Lze hovořit o velmi zajímavém úkazu, jinak to nelze nazvat. Ani jeden z autorů zde vystavujících se se sklem, nikdy předtím ve své tvorbě nesetkal. Divákův zážitek tak je dotován zájmem a zvědavostí, výsledek je překvapivě jednotný, nečekaně svěží, často humorný.

  • Sklo - sklu - sklem / Anna Albert zdroj: Galerie 4 / Zbyněk Illek
  • Sklo - sklu - sklem / Jan Samec zdroj: Galerie 4 / Zbyněk Illek

Práce se sklem a barvami se zjevně bez výjimky všem autorům zalíbila, oni sami se přiznali, že je fascinovala. Nekomplikované, doslova zářící výsledky z poddajného foukaného barevného plošného skla byly potvrzením kvality záměru i nečekanou odměnou jak tvůrcům, tak divákům. A to nehovořím o přátelstvích, která v tomto kolektivu při objevování zákonitostí sklářské tvorby, vznikala.

Je zajímavé, že i když autoři volili rozdílné technologické postupy – pracovali za studena s řezbou, lepením, pískováním a broušením, či odvážně vyzkoušeli horké sklářské procesy a snažili se do objektů vtisknout svůj rukopis i názor - je výsledek, jak jsem již říkal, nečekaně jednotný a hladivý.

  • Sklo - sklu - sklem / Jan Tichý zdroj: Galerie 4 / Zbyněk Illek
  • Sklo - sklu - sklem / Harald Beierl zdroj: Galerie 4 / Zbyněk Illek

Vystavují: Anna Albert, Harald Beierl, Detlev Bertram, Varvara Divišová, Jan Samec a Jan Tichý; fotografie: Katrin Horn, Zbyněk Illek, Hana Olišarová, Alexander Schrott. Kdy a kde: E-on Bayern AG, Netzcentrum Weiden. Výstava je otevřena v pracovní dny a můžete ji navštívit do 30. března.