Počinem roku Českého divadla je Kvítek z horrroru

Praha - To nejlepší z repertoáru regionálních profesionálních scén představuje v Praze přehlídka České divadlo. V neděli pokračovala v Divadle na Vinohradech inscenací Figarovy svatby královéhradeckého Klicperova divadla v režii Davida Drábka. Při té příležitosti byly uděleny ceny za loňský ročník. Počinem roku byla vyhlášena inscenace americké muzikálové černé komedie Kvítek z horrroru režiséra Petra Gazdíka z Městského divadla v Brně.

Divácky nejúspěšnější inscenací se stal Rok na vsi, jak ho v českobudějovickém Jihočeském divadle upravil a nastudoval Břetislav Rychlík. Ceny za herecké výkony získali Tomáš Dastlík za roli Heathcliffa v inscenaci Emily Brontëové Na Větrné hůrce v Divadle Petra Bezruče v Ostravě a Alena Sasínová Polarczyk za svůj výkon v inscenaci S nadějí i bez ní Komorní scény Aréna Ostrava.

Přehlídku organizuje už poosmnácté umělecká agentura Foibos, která před dvaceti lety stála u zrodu prestižních cen Thálie, které byly vyhlášeny v sobotu 23. března.

V první část Českého divadla se představila hra Jaroslava Moravčíka Diagnóza v provedení Těšínského divadla a inscenace Dům Bernardy Alby Divadla Antonína Dvořáka z Příbrami. Městské divadlo Zlín dále představí v Praze 7. dubna inscenaci s názvem Carmen - opera dle Fagi režiséra Jiřího Jelínka. Jejich kolegové z Mostu 14. dubna uvedou hororově detektivní komedii Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes v režii Petra Svojtky.

Přehlídka České divadlo se poprvé uskutečnila v roce 1995. „Od té doby se prezentovaly v metropoli desítky souborů od Českého Těšína až po Cheb. Šlo o více než 360 pozoruhodných představení dvou desítek měst, která mají profesionální scénu,“ uvedl šéf agentury Foibos Marek Veselý. Rozpočet dosavadních ročníků přesáhl celkově 50 milionů korun. Více než polovinu této částky uhradili soukromí sponzoři a partneři. Partnerem akce, kterou finančně podpořilo ministerstvo kultury, je město Praha.

Další informace hledejte na webu České divadlo.