G. I. Joe: Odveta - vítejte v pekle!

Kapitán Duke je se svým týmem znovu v akci. Stejně silný, stejně sympatický a stejně hladce kostící hajzly, kteří si chtějí něco začít s jadernými hlavicemi, které do jejich špinavých pracek nepatří. Tak na ně skočili a vzali jim je, což zní stejně jednoduše, jak je vzápětí speciální jednotkou G. I. Joe (huháá) provedeno. Mise je splněna, jenomže místo transportu domů na zaslouženého panáka, je začaly přilétající helikoptéry kropit ohněm a olovem. Byla to zákeřná jatka, po kterých tu zbyla jen mrtvá těla, rozžhavené hlavně jejich zbraní, kterými se nemohli ubránit palubnímu arsenálu Black Hawků a krev, jež se neochotně vpíjela do pouštního písku. Byla to pohřební chvíle, kdy elitní jednotka G. I. Joe přestala existovat. Zdá se vám, že takhle jednoduše tyhle namakané borce nelze šoupnout do penálu? Tak to se vám zdá správně!

Takovýto zrádný, likvidační povel mohl ovšem vydat jen jeden člověk, a přestože ho nabušený Roadblock (jehož fyzická konstituce činí čest jeho jménu) volil, nemá problém ho za to, co provedl jeho týmu, úhledně naporcovat do konzerv pro psy. Jestli si ale vážně myslíte, že G. I. Joe dobojovalo, pak ovšem zapomínáte na to, že symptomatickou nevýhodou slizkých hajzlů je to, že když někde někoho rozstřílejí na mraky, začnou poklidně hnípat v domnění, že ho definitivně zlikvidovali. Bude to tím, že pro páchání rozličného svinstva nemají čas chodit do kina, protože by jinak věděli, že výhodou akčních hrdinů je to, že i když je nějaký mameluk nedopatřením rozstřílí na mraky – zpravidla přežijí.

Mysleli, že je vyhladili, ale (zase) se přepočítali,

což se záporákům, kteří laškují s akčními hrdiny nezřídka stává. Když poslední Sikorsky bublavě zmizel za obzorem, vylezli z úkrytu ve studni Roadblock, Lady Jaye a Flint, tři tuhoni, kteří přežili, což je akorát tak dost na to, aby dali přes držku jakékoli přesile, která se jim postaví do cesty. Řekli si, že ten, kdo to udělal, by se mohl vrátit a rozhodli se vyrazit na východ (řekl bych, že výběr světové strany nebyl náhodný) najít toho, kdo tohle udělal a zabít ho. A jak řekli, tak udělali, protože řízci z G. I. Joe mají rádi jednoduché plány a dokáží je také jednoduše realizovat. A to navzdory tomu, že Cobra je znovu připravena smrtelně uštknout neboť speciální uzavřené kádě v jakémsi obskurním východoněmeckém vězení, hluboko zanořeném v zemi, již začaly být Cobra Commanderovi a Destrovi příliš těsné. Tak z nich, s vydatným přispěním Storm Shadowa a ranaře Fireflyho, zdrhli, aby se pokusili zmocnit našeho světa.

Znovu nám teče do bot, znovu je Země ohrožena, a tak musí G. I Joe znovu do akce. Prezident Spojených států sice (díky rafinovaným nanotechnologiím) vypadá jako ten, který jím byl zvolen, ale stále častěji se chová jako Zartan (jímž ve skutečnosti je), a tak nebezpečí přichází i z Bílého domu a v průmyslovém komplexu Zeus byla vyvinuta zbraň, kterou nás kriplové, posedlí umanutou touhou ovládnout svět, mohou vrátit na konec potravinového řetězce. Po čtyři roky staré „jedničce“ za 175 milionů dolarů, v níž si to v nabušené režii Stephena Sommere J. I. Joe poprvé naplno rozdávalo se zákeřnou Cobrou a zbrojařskou firmou Destro, přichází „dvojka“ za 135 mega, režírovaná snaživým Jonem M. Chu, o němž se bude hovořit jako o tom chlapíkovi, který na velké filmové plátno přinesl velkolepý nindžovský boj na závěsných lanech, odehrávající se na strmých stěnách vysokých skalních štítů.

Z původního týmu nezůstal kámen na kameni, a kdo se bude utěšovat tím, že pokračuje alespoň sympaťák Duke alias miláček dívčích ložnic Channing Tatum, dostane záhy pořádně za uši. A kdo si řekne, že to alespoň kompenzuje Bruce Willis jako původní J. I. Joe, dopadne na chlup stejně. Co si budeme nalhávat. V zásadě je to celé nesmyslně blbé, triviální a myšlenkově chudé, což paradoxně nevadí, protože kdyby to bylo naopak, přestal by to být zábavný výplach a stala by se z toho (zřejmě) zpruzující nuda. Naprosto klíčové je tu vědět na co jdete a nemít problém s nic nepředstírající a na nic si nehrající žánrovkou, odehrávající se na přiznaném půdorysu velkoryse odvázané nonstop nakládačky, ve které do vás souběžně buší téměř neustávající akce, střílečky, honičky, drtivé údery, smrtící protiúdery a brutální soundtrack Henryho Jackmana. Logika, soudnost a to, čemu se říká zdravý rozum, tu jdou do kopru a jen výjimečně zničitelní hrdinové prakticky permanentě hláškují, pálí z nejrůznějších kanónů a na potkání kostí každého vidláka, který to s lidstvem nemyslí dobře (huhááá).

O tom, že J. I. Joe není o charakterním herectví není sporu. A tak casting klade důraz hlavně na to, jak někomu věrohodně ubalit pecku a zavlnit přitom významně bicepsem, v čemž rozhodně vyniká postupně otěže přebírající Dwayne Johnson alias The Rock, kterému je každé triko malé a na něhož je každý ranař, včetně Fireflye, rovněž slušně narostlého Raye Stevensona, krátký. Bruce Willis je tu spíš schováván na finále a taky trochu na ozdobu (které si moc neužijeme) a také jako potvrzení toho, že ho lze bez problémů obsadit do role starého psa-bojovníka, kterého už sice novým kouskům nenaučíš a nestrkáš ho do první řady, ale necháš ho odvést klidnou akční práci, ve které působí ještě docela kredibilně (nikoli debilně). V logicky menšinové části hereckého ansámblu pak na sebe strhává pozornost hlavně sexy ranařka Adrianne Palickiová, která adolescentům mužského pohlaví (což je zřejmě základní cílovka) může zpříjemnit cool pubertu a vyvolat pár spontánních polucí, ale ani hodně propocené triko prostě neodloží, neodloží a zase neodloží.

J. I. Joe: Odveta je točena ve stylu megalomanské destrukce jako digitální vypalovačka a stylová popkornovka, jež v neutuchajícím tempu nabízí vysoce koncentrovaný mix omračujícího vizuálu a ohlušující zvukové kulisy. Prostě vysokotonážní pecka, která vás z kinosálu buď vyžene, nebo na téměř dvě hodiny uzemní v křesle. Neměli je naštvat, neměli je podrazit – neměli kam zdrhnout, když si to s nimi rozdali (huháááá). A to je všechno…

G. I. JOE: RETALIATION. Kanada/USA 2013, 110 min., české titulky, od 12 let, 2D+3D. Režie: John M. Chu. Scénář: Rhet Reese, Paul Wernick. Kamera: Stehen F. Windon. Hudba: Henry Jackman. Hrají: Dwayne Johnson (Roadblock), Jonathan Pryce (prezident), Byung-hun Lee (Storm Shadow), Elodie Yung (Jinx), Ray Stevenson (Firefly), D. J. Cotrona (Flint), Adrianne Palickiová (Jaye), Channing Tatum (Duke), Bruce Willis (Joe Colton/G. I. Joe), Ray Park (Snake Eyes), Luke Bracey (Cobra Commander). V kinech od 28. března