Vizinoviny: Už jste to letos dělali?

Počasí a Severní Korea jsou s Vizinovinami ve válečném stavu. Mobilizujeme výtečnými klipovými novinkami Houpacích koní a Kuchaře Kittchena. Upozorníme na takticko-strategické manévry Lany Del Rey v Praze, Devendry Banharta v Ostravě a BioMashy v břevnovském Hostinci U kaštanu. Znovu se tam píše historie!

Nejprve do Ústí nad Labem. Zima je teď venku kdekomu, ale co je to proti nepohodlí při natáčení klipu k téhle písničce?

Kuchař Kittchen, maskovaný hudební bandita, v novém klipu opouští téma kulinářství a od jídla přechází k sexu ve stylu zápisků z dekadentního Berlína o „tetování na vnitřní straně její paže/ co na to říct? Všechny německy dabovaný pornofilmy, ty už ti z hlavy nikdo nevymaže.“

Zpěvačka Lana Del Rey, pro svou mondénní image v Česku přezdívaná „Lama“, nazpívala cover verzi cohenovské klasiky o newyorském hotelu, v němž kdysi bydlíval i československý exulant Miloš Forman. Kdo ví, jestli tuhle píseň s explicitním popisem orálního sexu smějí v USA pouštět před desátou večer. „Lamu“ uvidíme 13. dubna v Praze.

Břevnovský hostinec U Kaštanu pamatuje založení České sociálně demokratické strany roku 1878. Další významná událost se chystá na 12. a 13. dubna – dvoudenní Festival osamělých písničkářů.

Osamělost není lehký úděl, jak vidět v klipu Květů. Jejich zpěvák Martin E. Kyšperský vystupuje v Kaštanu, dále Kamberská, Voňková, Dědeček, Konvrzek nebo Smrž. A taky BioMasha.

Talent se neschová, talent je třeba dokumentovat, až jednou… záběry se potom budou hodit. Zde BioMasha v Událostech, komentářích na ČT24 a tady v pořadu Před půlnocí na stejné stanici.

A tady nové agitační video cyklistické akce a sousto k přemýšlení na téma dvojsmyslů. Tedy, bicyklů mohlo být v klipu daleko víc. Už jste to letos dělali?

Třeba jako v dnes už proslulém videoklipu zde:

Barvy Ostravy, po světácku Colours of Ostrava, oznámily další velké jméno v programu – písničkáře Devendru Banharta. V minulosti někde mezi infantilním hipíkem a svatým mužem, jak je známe z Indie. Zde ukázka z povedeného nového alba. Píseň věnovaná křesťanské mystičce a světici Hildegardě z Bingenu.

Žádné Kraftwerk tu nechceme, podporují Tibet. Překvapivou „pravdoláskařskou nálepku“ dostali düsseldorfští klasici od čínských úřadů, když měli, po mimořádně úspěšném programu v londýnské Tate Modern, letos vystupovat v Číně. O tamnějších byrokratech toho našinec mnoho neví, a tak bývá nejzajímavější sledovat tuzemské pokusy vcítit se do mysli strážců čínské říše. Jenomže robotům a strojům takový druh empatie chybí.

Jenomže to není nic v porovnání s krutou říší oplácaného chlapce, která je ve válečném stavu s jižními sousedy. Všem Korejcům a nedalekým Japoncům přejeme pokud možno klidné Velikonoce.

A nakonec domů - 28. března začaly přípravy na století od narození Bohumila Hrabala, které oslavíme přesně za rok. Jedna slovenská kapela si Hrabala oblíbila natolik, že se stal rockovým textařem.

A pokud se vám po téhle kapele s Janou Tóthovou stýskalo, už zase hraje. Zhruba takhle.