Divadlo, kde se narodil pan Vajíčko

Praha – Málokteré divadlo v Praze vystřídalo tolik názvů a tolik činností jako nenápadný dům uprostřed Vinohrad: Palác koruna Česká, Máj, Apollo, Divadlo v Korunní. Svou éru začal v roce 1897 jako obyčejný činžák s nevelkou restaurací v přízemí. Až roku 1927 nechali majitelé přistavět divadelní sál. Později tu měl ovšem zpívat Karel Gott a vzniknout pan Vajíčko.

„Byla tady i hudební kavárna, kde se scházelo kosmopolitní publikum,“ řekl zástupce majitelky domu Petr Bláha. Roku 1956 tu místní ochotnický spolek založil Malé avantgardní jeviště. „Což se mocipánům nelíbilo,“ doplňuje Bláha. A z M.A.J. se proto nuceně stal Máj.

Ochotníci zde brzy nechali hostovat tehdy začínající a později velmi slavnou skupinu umělců, která si říkala divadlo Apollo: Karel Gott, Yvonne Přenosilová, Karel Hála nebo Pavlína Filipovská. V šedesátých letech mělo divadlo Apollo v Korunní ulici stálou scénu.

„Byli jsme asi dobří. Zprvu chodili lidé opatrně, ale pak se to rozkřiklo a chodili hodně,“ vzpomíná herečka a zpěvačka Filipovská. Na sklonku šedesátých let se Apollo stalo snad příliš populárním. Soubor musel divadlo opustit a vystupoval již pouze jako divadlo zájezdové.

Reklamy a populární večerníčky

Mezi léty 1971 až 1991 pak v domě sídlili výtvarníci, animátoři a kameramani reklamního oddělení Československé televize. V přízemí byla vybudována triková scéna pro loutkový film. „Narodil“ se tu kupříkladu průvodce televizní reklamou, slavný pan Vajíčko.

Otcem pana Vajíčka byl výtvarník Eduard Hofman, který na detašovaném pracovišti sestavil tým vymykající se politickými postoji většině kádrů tehdejší televize. Vedení televize proto rozhodlo o zrušení reklamního oddělení.

Jenže zdejší tým přešel plynule na dětskou tvorbu. Postupně v Korunní vzniklo největší studio pro animovanou tvorbu u nás, kde byly stvořeny mimo jiné populární večerníčky Pohádky o mašinkách nebo O človíčkovi.

V devadesátých letech zůstaly prostory v Korunní ulici opuštěny. Obnova začala nedávno díky nové italské majitelce domu, která tu vybudovala prodejnu bytového textilu. Ta však skončila roku 2002 a na místo se vrátil divadelní sál.

V současnosti Divadlo v Korunní užívá Mezinárodní konzervatoř Praha. Hrají tu výhradně její studenti pod vedením renomovaných režisérů a profesorů. V posledních dnech zde zkoušejí třeba romský muzikál Superstár company aneb Cikáni letí ke Hvězdám.