Šamajim připomněl Antonína Kalinu - českého Nicolase Wintona

Třebíč - Otevřením výstavy obrazů Jana Kováře Ahavat Jisrael v Zadní synagoze začal třebíčský festival židovské kultury Šamajim. Návštěvníci se dále dověděli o místním rodákovi Antonínu Kalinovi, který na sklonku války zachránil v koncentračním táboře stovky židovských dětí. Jubilejní desátý ročník festivalu potrvá do soboty.

Antonínu Kalinovi byla věnovaná přednáška publicisty Stanislava Motla s názvem Také Třebíč má svého zachránce. Na 900 židovských chlapců Kalina zachránil před smrtí v koncentračním táboře Buchenwald. Podařilo se mu je shromáždit v karanténním baráku, sehnat jim oblečení a jídlo. Dokonce jim v dokumentech změnil víru z židovské na křesťanskou.

  • „Je to náš český Nicolas Winton, o kterém veřejnost zatím moc neví,“ říká Jaromíra Hanáčková, ředitelka třebíčského městského kulturního střediska.

Až loni, dvě desetiletí po jeho úmrtí, byl Kalinovi udělen titul Spravedlivý mezi národy. Je to ocenění památníku Jad vašem v Jeruzalémě pro lidi nežidovského původu, kteří přispěli k záchraně Židů před holocaustem.

Festival Šamajim se koná pod záštitou izraelského velvyslanectví. Od úterý do čtvrtka bude program začínat vždy v 15:00; v pátek již o hodinu dříve. V sobotu budou akce po celý den. Do tradiční židovské domácnosti se návštěvníci mohou podívat ve středu. Následuje přednáška psychoterapeutky a spisovatelky Zuzany Peterové o židovské rodině.

Kapela Klezmafour z Polska
Zdroj: ČT24/ŠAMAJIM Třebíč

Mezi koncerty Šamajim nabídne vystoupení polské klezmerové kapely Klezmafour a klezmer ze Slovácka v podání Rabigabi A.G., v pátek a v sobotu budou k vidění i ukázky izraelského sebeobranného systému krav maga.

V třebíčské čtvrti Zámostí žila židovská komunita po staletí v poměrně klidném sousedství s křesťanskou většinou. Teprve události druhé světové války ukončily existenci židovské náboženské obce. Za komunistického režimu mělo být Zámostí srovnáno se zemí, dnes jako památka zapsaná na seznamu UNESCO láká do města desetitisíce turistů z celého světa.

Podrobný program festivalu najdete zde.