Předměty spojené se skupinou se prodávají za více než 2 miliony

Stockholm – Ve Švédsku začíná aukce sbírky spojené se skupinou ABBA. Během dneška a neděle nabídne tamní aukční síň v on-line aukci zhruba 25 tisíc předmětů spojených s populární kapelou. Výnos podle odhadů překoná 95 tisíc eur, tedy víc než dva a čtvrt milionu korun.

Tomáš Sniegoň, nezávislý novinář

„V aukci je na 25 tisíc předmětů, které se sbíraly od roku 1974. To bylo majiteli sbírky Thomasi Nordinovi teprve devět let. Celých devětatřicet let sbíral vše od plakátů, různých propagačních materiálů se značkou skupiny z celého světa přes jejich oblečení až k deskám skupiny. Je to údajně největší sbírka vůbec, která se zatím prodává.“

Dnes osmačtyřicetiletý Nordin řekl, že mu to dalo hodně práce. Podle jeho slov tomu už dal všechno, co mohl, teď už prý chce jít dál. Proto svoji vášeň opouští a sbírku prodává. Podle Sniegoně k tomu využil celkem dobrý čas, protože letos se o skupině ABBA zase o něco více mluví. „Ve Stockholmu se totiž v květnu otevřelo vůbec první muzeum o kapele. Některé z předmětů sběratele vystavuje i zmíněné muzeum. Největší vzácnosti ale pocházejí přímo od bývalých členů skupiny ABBA,“ doplnil novinář.

Aukce proběhne dnes a zítra, vyvolávací cena je asi 2,5 milionu korun. Předměty se nebudou prodávat jednotlivě, ale po určitých skupinách. Skupina Abba propaguje Švédsko od sedmdesátých let. Je to takový symbol země, na který jsou tamní obyvatelé kolektivně hrdí.

Rozhovor s Tomášem Sniegoněm (zdroj: ČT24)