Spitfire Company se skrz ring protančila k úspěchu v Edinburghu

Praha/Edinburgh – One Step Before the Fall české taneční formace Spitfore Company & Damúza Theater uspěl v největší přehlídce divadla a tance na světě Edinburgh Fringe. Aktéři získali od stejnojmenného deníku cenu Herald Angel. Češky tak dokázaly uspět v obrovské konkurenci víc jak dvaceti tisíc účinkujících z celého uměleckého světa.

„Tanečnice Markéta Vacovská a zpěvačka Lenka Dusilová převzaly cenu od producenta Johna Lloyda v rámci slavnostního ceremoniálu v Edinburgh Festival Theatre,“ oznámila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová. 

Představení v boxerském ringu je věnované boxerskému přeborníkovi Muhammadu Alimu a všem zápasníkům bojujícím s Parkinsonovou chorobou. Kritici ocenili zejména ohromující fyzický výkon Markéty Vacovské, ale stejně tak i netradiční hudební doprovod v podání zpěvačky Lenky Dusilové.

„Každé představení pro mě znamená prožít znovu celý život Muhhamada Aliho. V počtu repríz je těch životů hodně a příběh pokaždé prožíváme na sto procent,“ komentovala svůj výkon po převzetí ceny tanečnice, která byla za něj doma nominována na Cenu Thálie.

Edinburgh Fringe probíhá bezmála celý srpen na víc jak dvou stovkách míst po celém městě. Během této chvíle se v jeho ulicích vystřídá víc jak dva tisíce inscenací. 

Pod společnou hlavičkou Czech Dance Showcase tam kromě oceněného vystoupení předvádějí další dva české nezávislé soubory - Miřenka Čechová a Tantehorse s představením S/He Is Nancy/Joe a soubor VerteDance s projektem nazvaným Kolik váží vaše touha? Všechny inscenace jsou součástí druhé oficiální prezentace českého divadla a tance, kterou na Fringe pořádá České centrum Londýn a organizace Nová síť.