Bankysho Květinová dívka slezla ze zdi a chystá se do aukce

Los Angeles – Květinová dívka se na cihlové zdi u benzinové pumpy v Los Angeles vyjímá už pět let. Není to však obyčejná „patlanice“, jejím autorem je populární a zároveň záhadný sprejer Banksy. Graffiti ale nyní majitel nechal ze zídky vyříznout a „obraz“ chystá do aukce. Cena díla od anonymního umělce by se totiž mohla pohybovat kolem tří set tisíc dolarů.

Je však s podivem, že v uplynulých letech nebyl na malbu majitel benzínky zdaleka tolik pyšný jako dnes. Banksy zvěčnil dívku už v roce 2008 a několik let přitom strávila zakrytá pod plachtou. Jak se ale sprejer stával známějším a oceňovanějším, cena prosté černé podobizny rostla. Majitel na vyříznutí díla musel použít těžkou techniku, ale nakonec jej skutečně vyřízl.   

„Jde o kritiku sledování všudypřítomného v moderní společnosti. Staví proti sobě dívku, nevinnost toho, co dělá - tedy že trhá květiny - a moderní sledovací kamerový systém,“ prohlásil na adresu graffiti Michael Doyle z aukční síně Julien's. 

Banksyho nejčastějším tématem je právě sociální satira, a tak ani v tomto případě dílo nezapře svého autora. Už na přelomu tisíciletí se v ulicích Londýna začaly objevovat jeho typické krysy sprejované přes šablonu. Pak přibyly další motivy, jež se začaly rozrůstat do čím dál více měst. Za první prodané obrazy zaplatili kupci stovky tisíc dolarů. Ani závratné sumy ale jejich autora neobměkčily, aby odložil kapuci. 

Banksyho Květinová dívka jde do dražby (zdroj: ČT24)

„Je opravdu velmi záhadný a vlastně nikdo neví, kdo se za jménem Banksy skrývá. To má pro lidi určitě své kouzlo. Navíc je velmi společensky kritický, takže to už není jen podpis na zdi, jsou to sdělení, která mají skrytý význam,“ dodal Doyle. 

Sám Banksy ale s nakládáním a dražbou svých graffiti nesouhlasí. Už dřív prohlásil, že jeho díla by měla zůstat tam, kam je původně umístil, tedy na ulicích. Přesun do galerií kritizuje ve svém snímku Exit Through the Gift Shop. Přesto je sám čím dál úspěšnější právě v komerční sféře a jeho motivy lidé po celém světě nosí na tričku nebo si je věší na zeď.