Nelson Mandela ušel Dlouhou cestu ke svobodě

Johannesburg - Nový snímek Nelson Mandela a jeho Dlouhá cesta ke svobodě (Mandela: Long Walk to Freedom) vypráví o životě bojovníka za lidská práva a bývalého prezidenta Jihoafrické republiky. Byl natočen podle Mandelova vlastního životopisu. Slavnostní předpremiéru v Johannesburgu uvedla Mandelova dcera.

„To jsem já!“ komentoval údajně film sám Mandela, když mu v loňském roce tvůrci ukázali pár záběrů. „Řekl jsem mu: Madibo, opravdu si myslíš, že jsi to ty? Znovu se usmál a já pokračoval: To je Idris. Trvalo pět hodin, aby ho takhle namaskovali,“ vypráví producent snímku Anant Singh. Madiba je Mandelova oblíbená přezdívka.

Hlavní roli v životopisném snímku v režii Justina Chadwicka ztvárnil britský herec Idris Elba. Příběh sleduje Mandelův život od dětství přes vězení, pád apartheidu až po zvolení prvním černošským prezidentem JAR v roce 1994.

Justin Chadwick a Idris Elba
Zdroj: ČTK/AP/Galit Rodan

Režisér věnoval natáčení dva roky života. „Mým úkolem bylo vytvořit 360stupňový svět, který bude Jihoafričany reálně a upřímně reprezentovat. Proto jsem ztratil svou britskost a žil tady, abych porozuměl a pochopil,“ uvedl Chadwick. „Nechápu, jak dokázal shrnout tolik životních zkušeností mé matky do jednoho krátkého filmu. Je to neuvěřitelné. Sledování filmu pro mě bylo hodně emotivní,“ chválila režiséra po předpremiéře dcera Nelsona Mandely Zindzi.

Film byl natočený podle slavné autobiografie Nelsona Mandely. Kniha Dlouhá cesta za svobodou vyšla v roce 1994 a přeložena byla do řady jazyků včetně češtiny. Anant Singh získal práva na její filmové zpracování v roce 1996.

Nový film o Nelsonu Mandelovi (zdroj: ČT24)

O životě nyní čtyřiadevadesátiletého Mandely bylo natočeno již několik filmů a dokumentů, producenti však tvrdí, že pouze Mandela: Long Walk to Freedom má oficiální schválení od Mandely i od Nadace Nelsona Mandely, která spravuje jeho odkaz.

Nelson Mandela byl letos opakovaně hospitalizován kvůli infekcím dýchacích cest. Zdravotní stav laureáta Nobelovy ceny míru není dobrý. V červnu se vrátil z nemocnice domů, na veřejnosti však nevystupuje. Oficiální premiéry filmu se proto nezúčastní.