Jako Jekyll a Hyde. Dvě tváře Jimiho Hendrixe v novém dokumentu

Washington - Měl dvě osobnosti, popisují Jimiho Hendrixe jeho nejbližší spolupracovníci. Americký kytarista, který se i přes brzkou smrt v sedmadvaceti letech stihl zapsat do dějin rockové hudby jako málokdo, byl prý v soukromí tichý a na jevišti zvíře. Obě jeho stránky připomíná nový dokument, který americká televize PBS odvysílá dnes večer místního času.

Hendrix na hudební scénu přinesl tolik inovací a vystupoval s takovou energií, že publikum ji jen sotva mohlo vstřebat během jediného koncertu. I proto je ikonou, ze které čerpají celé generace hudebníků. Mimo pódia byl prý ale někdo docela jiný.

„Měl dvě osobnosti. S přáteli byl velmi tichý a uzavřený, zároveň měl tvrdě sebekritický smysl pro humor,“ vzpomíná Eddie Kramer, Hendrixův studiový zvukař. „Na pódiu se ale měnil v geniálního a divokého showmana. “Byl hvězda, docela sexuální a velmi zvířecí, ale vše měl plně pod kontrolou," doplňuje Kramer.

První akordy filmu pocházejí z amerického koncertu kapely Jimi Hendrix Experience na festivalu v Monterey v roce 1967, který Hendrixovi zajistil po Evropě popularitu i v rodné Americe. Při hraní písně Wild Thing kytaru zapálil a roztřískal na kusy. „Představte si, že tohle vidíte poprvé, navíc v roce 1967. Nestojí na místě, ale skáče po pódiu, hraje s kytarou za hlavou a hraje skvěle. To je smrtící kombinace!“ odhaduje režisér snímku Bob Smeaton, čím tenkrát Hendrix posluchače uchvátil.

Dokument Jimi Hendrix - Hear My Train A Comin ukazuje, jak dvě odlišné tváře jeho osobnosti, tak i nejspornější moment jeho života - tedy smutný a brzký konec. Zemřel v roce 1970 po předávkování léky. „Mluvili jsme s lidmi, kteří Hendrixe znali, ne s nějakými autory knih, co s ním nikdy nebyli ani v jedné místnosti. Jestli Jimi spáchal sebevraždu? Myslím, že ne. Ještě tu noc, kdy zemřel, se svěřil Eddiemu Kramerovi, že chce brzy pokračovat v nahrávání. Nebyl to sebevrah. Jen lehkovážný kluk v lehkovážné době,“ domnívá se Bob Smeaton.

Do dvouhodinového dokumentu zařadil i dosud neznámé záběry z vystoupení a ze soukromí kultovního kytaristy.

Americká televize odvysílá nový dokument o Hendrixovi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod