Nina Divíšková je osudová Sudička

Praha - Nina Divíšková jako Sudička vypráví taje své lásky i zlomová dramata dvacátého století. S černým humorem na ně vzpomíná ve hře Sudička Lachesis polského autora Marka Sobóla. Pražské Švandovo divadlo hru uvádí ve světové premiéře.

Nina Divíšková coby majitelka malé kavárny v poválečné Paříži vzpomíná třeba na Edit Piaf, ale i na nejhorší okamžiky dvacátého století, válku a holocaust. Bezejmenná hrdinka je přirovnána k antické bohyni osudové nutnosti Lachesis, která rozpřádá nit života a bdí nad cestou každého jednotlivce.

Herecky velice náročná inscenace, která je de facto jediným dlouhým monologem, vznikala za občasných tvůrčích hádek. „Ty víš, jak to máš hrát, ale jenom jsi mě trápila,“ zlobil se na herečku režisér Jiří Fréhar. „Když má tolik keců, tak ať si to hraje sám,“ odpovídá se smíchem Divíšková. Jako její alter ego se střídají Martina Krátká nebo Lucia Schubertová.

Brněnská rodačka Divíšková se narodila roku 1936. V padesátých letech studovala pražskou DAMU, kde poznala svého budoucího manžela, herce a režiséra Jana Kačera. Pět let hrála v ostravském Divadle Petra Bezruče. Od roku 1965 byla členkou pražského Činoherního klubu, kde zůstala v angažmá pětatřicet let. Spolupracuje s řadou další slavných scén, jakými jsou Dejvické divadlo nebo Divadlo v Řeznické.

Nina Divíšková
Zdroj: ČT24

Na prknech Švandova divadla stála naposledy před 18 lety, kdy tu hrála v dramatu Matka od Poláka Witkacyho. „To je pro herečku vysněná role. Je na drogách, má téměř incestní vztah se svým synem,“ vzpomíná Divíšková, která se proslavila právě kreacemi matek. Filmové diváky zaujala rolí matky v Zelenkově filmu Příběhy obyčejného šílenství.

Sudičky jsou literárním debutem současného Poláka Marka Sobóla, který donedávna působil jako informatik v různých polských počítačových firmách. Text objevila překladatelka hry Irena Lexová. „Když jsem zjistila, že to je informatik, člověk, který má inženýrskou paměť a napíše takové nádherné texty, tak jsem věděla, že to musím udělat,“ říká Lexová.

Studio Švandova divadla na Smíchově připravilo premiéru Sudičky Lachesis na sobotu devátého listopadu. Podrobnosti hledejte na stránkách divadla.