Jáma do Afriky: Turnerovu cenu získala Laure Prouvostová

Londýn - Francouzská umělkyně Laure Prouvostová se stala letošní držitelkou prestižní britské Turnerovy ceny za výtvarné umění. Porotu zaujal mimo jiné její krátký film o smyšleném dědečkovi, který se snaží vykopat díru do Afriky.

Slavnostní předání ceny se letos vůbec poprvé nekonalo v Anglii. Pětatřicetiletá Prouvostová si cenu převzala v Londonderry v Severním Irsku. „Díky, že jste vybrali Francouzku,“ řekla při přebírání ocenění z rukou irské herečky Saoirse Ronanové dojatá umělkyně.

Adoptivní domov

Letošní laureátka natočila krátký film, ve kterém fiktivní dědeček kope jámu do Afriky a nakonec v ní zmizí. Vítězné dílo nazvané Wantee doplňuje intimní instalace, která navozuje téma domova a příbuzných. Umělkyně žije již několik let v Londýně. V děkovné řeči prohlásila, že Británie je jejím „adoptivním domovem a zemí, která jí dovolila růst“.

Prouvostová je známá komplikovanými dějovými liniemi, které jsou nabourávány surreálnými zlomy a obrazy. „Když jsem byla malá, nemohla jsem se dívat na televizi. Nyní jsem tím posedlá a snažím se to dohnat,“ řekla na galavečeru.

Turnerova cena pojmenovaná podle slavného malíře 19. století se uděluje od roku 1984 britským umělcům do 50 let za rozvoj současného umění. Cena, s níž je spojen šek 25 tisíc liber, tedy zhruba 830 tisíc korun, často vyvolává kontroverze. V minulosti ji dostali Anish Kapoor, Antony Gormley, Damien Hirst či dvojice Gilbert and George.

Ocenění uděluje skupina muzeí Tate. Do finále se letos dále dostali humorista David Shrigley, britsko-německý umělec Tino Sehgal a Londýňanka Lynette Yiadomová-Boakyeová.

Podivejte se na stránky Turnerovy ceny.