Occamova břitva v Evropě, Evropa na ČT

Brusel - První prosincový týden na obrazovkách České televize patří evropskému filmu. ČT se zapojila do mezinárodního festivalu Eurovision Film Week a divákům nabízí pět evropských snímků, které v českých televizích ještě neviděli. O český snímek Occamova břitva mělo naopak zájem jedenáct členů Evropské vysílací unie.

Eurovision Film Week je festivalem veřejnoprávních televizí, které jsou sdruženy v Evropské vysílací unii. Televize si během jednoho týdne vymění práva k vysílání jednoho vlastního či koprodukčního filmu. Festivalu se účastní 26 zemí a televize mohly vybírat ze stejného počtu filmů. Divákům se tak zpřístupní kvalitní, ale hůře dostupná evropská tvorba.

Průměrný evropský divák zhlédne v televizi ročně na 80 filmů, přičemž kino navštíví pouze dvakrát. Navíc 62 procent celkové produkce tvoří americké snímky. V případě evropských filmů často selhává mezinárodní propagace.

„Pořád ještě má český film v rámci evropského zásahu speciálně veřejnoprávních televizí velké rezervy. Jeden z důvodů, proč jsem tady, je ten, abych se snažil tuhle rezervu zkrátit nebo odstranit,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

ČT na festivalu Eurovision Film Week (zdroj: ČT24)

Výměnný projekt zaštítili přední tvůrci evropského filmu jako Agnieszka Hollandová nebo Jiří Menzel. Podle něj tvůrci evropských snímků málo myslí na to, že by filmy měly být především pro lidi. „Ono je hezké dělat nějaké zajímavé filmy, které může přijmout jen pár lidí, ale většina evropské populace dává přednost hollywoodským filmům,“ uvedl Menzel.

Filmová Evropa

Z nabídky filmů evropské produkce vybrala Česká televize pět snímků. Všechny promítne v programovém bloku Filmová Evropa na ČT art. Již v pondělí odvysílala slovinský film Díky za Sunderland. Do neděle 8. prosince pak pustí další díla: Nebeský ptáček z maďarské produkce, německá Krauseho kúra a Zvuk hluku a Lurdy ze švédské a francouzské produkce.

Sama Česká televize poskytla do projektu snímek Occamova břitva režiséra Dana Svátka, který si do vysílání vzalo jedenáct televizí, například nizozemská, irská nebo maďarská. Projekt má přesah i do rádií. Zájemci si poslechnou filmovou hudbu nebo diskuze. Festival vrcholí v sobotu předáváním Evropských filmových cen; letos bez účasti českých filmařů.