Rekonstrukce procesu z r. 1949 s Borisem Kovaříčkem a Karlem Bacílkem

16. května 1949 byli v politickém procesu dva studenti - Boris Kovaříček a Karel Bacílek - odsouzeni k trestu smrti. Předem připravený rozsudek padl před senátem Státního soudu v Praze na Pankráci. Na stejném místě (dnes budova Vrchního soudu) byl 1. března tento proces rekonstruován v přímém přenosu na webu ČT24. Záznam najdete v tomto článku.

ZÁZNAM: Rekonstrukce politického procesu (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce je součástí osmého ročníku festivalu Mene Tekel, mezinárodního projektu proti totalitě. Vznikla při vědeckém seminářů studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy v odborné gesci prof. JUDr. Jana Kuklíka. Pod scénářem a režií je podepsán Jan Řeřicha, ředitel festivalu Mene Tekel.

Student práv Boris Kovaříček vytvořil po únoru 1948 ilegální studentskou skupinu Šeřík. Ve stejném roce se seznámil s dalším studentem práv Karlem Bacílkem, který ho nevědomky zatáhl do pasti nastražené Vojenským obranným zpravodajstvím - nově se tvořící ilegální skupiny Pravda zvítězí. 16. května 1948 byl Kovaříček uznán vinným ze zločinu velezrady a vyzvědačství a odsouzen k trestu smrti. Stejný rozsudek padl i v případu Karla Bacílka. Popraveni byli v pankrácké věznici 24. května 1949. Na stránkách Ústavu pro studium totalitních režimů si můžete přečíst podrobné články o Borisu Kovaříčkovi i Karlu Bacílkovi.

Politický proces v roce 1949 se dotkl šedesáti šesti obžalovaných, z nichž byla více než polovina mladých lidí, většinou studentů, ve věku od 17 do 26 let.

V rekonstrukci jsou citovány vzpomínky přímých účastníků a členů jejich rodin zachycené v dokumentu režisérky Marie Šandové Šeřík, spravedlnost a čas.

Po skončení rekonstrukce následovalo duchovní zastavení u místa bývalého popraviště v pankrácké věznici s modlitbou za popravené studenty a všechny politické vězně.

Přesně před rokem jste mohli na webu ČT24 sledovat rekonstrukci procesu se spisovatelem Karlem Peckou, která také vznikla pro festival Mene Tekel. Ze záznamu si ji můžete přehrát níže:

Vydáno pod