Vinyla rozhodla: Do gramofonu vkládejte už jenom kočku

Brno – Klub Fléda včera hostil předávání cen Vinyla. Třetí ročník, jenž pořadatelé pojali zároveň jako malý festival české hudby, ocenil kapely Vložte kočku, Nylon Jail a projekt Ondřeje Kobzy Piana na ulici.

Nejlepší desku loňského roku natočila podle poroty sestava Vložte kočku. Nahrávku SEAT označili porotci za „pomník hudebního volnomyšlenkářství“. „Kvarteto vzešlo z umělecké komunity kolem promotérské skupiny a netlabelu Landmine Alert, svoje postoje přísné nezávislosti ale dokázali propojit s osobitou hudbou, která prolamuje zavedené škatulky. Na energické groove roubují electrohousle, klavír, rap nebo podivné samply, nicméně svůj sofistikovaný chaos mají každou chvíli pod kontrolou,“ uvedl publicista Karel Veselý.

Objev roku odlétá na křídlech formace Nylon Jail, která v roce 2013 vydala debut My Heart Soars Like A Hawk. Kombinace country a elektroniky dokázala oslovit a u tuzemských kritiků sklidila respekt. Česká sestava na sebe upozornila také vystoupením na náměstí Nezávislosti v Kyjevě během ukrajinských protestů.  

Během slavnostního večera vystoupili Houpací Koně, Never Sol, Kyklos Galaktikos a Dj Kreaton.

Jaký byl nejlepší nápad na hudební akci? Podle Vinyly šlo o projekt Piana na ulici, který byl převzat ze zahraničí, avšak šikovně implantován do českého prostředí. „Piana na ulici donutila lidi k zastavení v jinak hektickém spěchu a iniciovala komunikaci, která by jinak neproběhla. Z hluku města se náhle vynořovaly zvuky, které neměly být pouhou kulisou, městský prostor náhle nutil k jinému vnímání a participaci,“ míní Viktor Palák z webu The Aardvark.

Jako každý rok je k dispozici také výroční vinyl. Zájemci na něm najdou po jedné skladbě od všech nominovaných z kategorie Deska a Objev roku. Autorem obalu je výtvarník Krištof Kintera.