Cena Vladimíra Boudníka už je na jedenáct kusů

Praha – Prestižní Cenu Vladimíra Boudníka, která se uděluje v rámci soutěže Grafika roku, získal v rámci 20. ročníku soutěže výtvarník a pedagog Zbyněk Janáček. Pořadatelé oznámili také jména držitelů 11 cen, které byly následně uděleny. Porota vybírala z 381 prací. V hlavní kategorii soutěže zvítězil s rozměrným sítotiskem Let mrtvého konipasa Jan Měřička. 192 děl soutěže mohou zájemci vidět od 10. března do 6. dubna v pražském Clam-Gallasově paláci.

Dalšími oceněnými výtvarníky jsou např. Ondřej Michálek s akvatintou nazvanou Znaky a v kategorii, který byl zařazen do kategorie B - malé formáty. Mezi studenty, v kategorii C porotu zaujal Mario Čumpelík, který se soutěže zúčastnil pět metrů dlouhým obrazem nazvaným Cesta. Byl vytvořen technikou nazvanou kyanotypie neboli železitý tisk, což je historická fotografická technika využívající fotocitlivosti železných solí.

Soutěž a výstava Grafika roku každoročně upozorňuje na to nejlepší, co se v tuzemsku objevuje v oblasti umělecké grafiky. Vznikla z iniciativy Občanského družení Inter-Kontakt-Grafik ve spolupráci s Asociací volné grafiky a Středoevropské galerie a nakladatelství v roce 1994.

Slova Zbyňka Janáčka:

„K cenám jsem ostražitý, ale co mě těší je, že jsem se dostal do dobré společnosti.“

Cena Vladimíra Boudníka, která je součástí soutěže Grafika roku, měla letos 19. ročník. Nese jméno po průkopníkovi netradičních grafických technik a uděluje se za významný přínos nebo přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu a formy. Letošní její laureát Zbyněk Janáček, který je dnes děkanem Fakulty umění Ostravské univerzity, se dlouhá léta věnuje volné grafice. V posledních letech se soustřeďuje na serigrafii a na objevitelské pokusy v oblasti počítačové grafiky. Ve své tvorbě mimo jiné nápaditě pracuje s prvky optické iluze, s úvahami o elementárních zákonech geometrie, barevné stavbě a energii světla.