Franzovy obrazy místo Slovanské epopeje. Krumlov ožívá uměním

Moravský Krumlov – Slovanská epopej sice už nějaký ten pátek visí v Praze, zámek v Moravském Krumlově ale pokusy o vzkříšení kultury nevzdává. Ve zmíněných prostorách totiž probíhá instalace výstavy Vladimíra Franze, který má jednat s radnicí o dalším oživení kultury ve městě. Expozice začne 9. dubna a skončí v polovině října.

Ještě loni si starosta města Tomáš Třetina zoufal nad výrazným poklesem cestovního ruchu od té doby, co zámek přišel o Muchovu Epopej. A doteď vypouští do éteru otázku, zdali jsou pro Prahu čísla návštěvnosti ve Veletržním paláci a výdělky s ní související natolik závažné, že musela sérii pláten odvést.

Nyní však Moravskému Krumlovu svítá naděje na kulturní osvětu. „Vladimír Franz je výraznou osobností kulturního života a nadnárodního významu,“ nechal se slyšet starosta na výtvarníkovu a hudebníkovu adresu. I neúspěšný prezidentský kandidát prý může oživit cestovní ruch na Krumlovsku. Jeho tvorba si podle ředitele kulturního střediska Bořivoje Švédy zaslouží obdiv.

Franz veřejnosti předvede ukázky ze svého sociálně-kritického cyklu, tedy věci, které vznikly od roku 2000 do současnosti.

Zámek zrekonstruoval své prostory, a tak se výstavy nedočká pouze Franz. Spolu s ním se blýsknou znamenití moravští fotografové Jiří Sláma a jeho syn Felix Sláma. Slávu si užije také expozice o rodě Lichtenštejnů, kteří se v Krumlově usídlili na tři sta let. „Rozhodli jsme se zmapovat toto působení v celém regionu prostřednictvím výstav a přednášek pro širokou veřejnost,“ řekl Třetina.

Otázka Slovanské epopeje stále není uzavřená. Krumlov dal slovo, že zrekonstruuje výstavní prostory. Právě špatný stav zámku byl totiž jedním z nejčastějších argumentů pro odvezení obrazů. „Vernisáž v půli dubna ukáže, že prostory krumlovského zámku splňují ty nejpřísnější podmínky pro vystavení jakéhokoliv skvostu. Plátna se tak mohou bez problémů vrátit,“ dodává starosta města.

Zámek nejen že zrenovoval výstavní místnosti, podařilo se mu je navíc rozšířit. „Je škoda, že je Krumlov zafixovaný na Epopej, máme i tak co ukázat,“ doplnil Švéda.