Čtvrtá pokuta pro Mighty Sounds: Zvukové limity jsou prý nesmyslné

Praha/Tábor – „Pěkně nahlas, ať to duní!“ přejí si většinou návštěvníci hudebních akcí. Festivalu Mighty Sounds se to ale nevyplatilo, od hygieniků totiž dostal už čtvrtou pokutu za porušení stanovené hladiny hlasitosti zvuku. Sankce mu byla vyměřena na 420 tisíc korun. Pořadatelé považují částku za přemrštěnou a domnívají se, že současnou normu zákona, tj. pětatřicet decibelů, nejde dodržet.

Pokuta pro Mighty sounds (zdroj: ČT24)

Snažili se, ale málo. Tak by se dal ve stručnosti popsat argument hygieniků, kteří Mighty Sounds udělili pokutu. Organizátoři hudební události totiž namítali, že oproti roku 2012 se hlasitost v loni téměř nezvýšila a v obou případech kontrola naměřila mezi osmačtyřiceti až pětapadesáti decibely. Hygiena zase poukázala na to, že se jedná o několikáté překročení zákona, proto tak vysoká pokuta.

Ačkoliv byla ze strany festivalu cítit snaha věci zlepšit, legislativa stanovuje jasné normy, za které se nesmí jít. „Pokuta má mít preventivně výchovný účinek a má odradit od opakování, což se v daném případě nestalo,“ prohlásila Jana Chloubová z hygienické stanice Jihočeského kraje.

Optimální hlasitost zvuku stanovuje zákon na třicet pět decibelů. František Švadlena zastupující HPK Productions však namítá: „Třicet pět decibelů se rovná nějakému tlumenému hovoru.“ Za takových podmínek nelze prý uspořádat prakticky nic a většina akcí na českém území je tedy nelegální. „Nedá se to zkrátka dodržet,“ dodal Švadlena. A řešení? Změnit legislativu, ta totiž údajně ztěžuje práci komukoliv. Inspekce se zatím drží současných pravidel.

Výše pokut za poslední čtyři roky

  • 2010: 125 tisíc Kč (sníženo na 90 tisíc)
  • 2011: 180 tisíc Kč
  • 2012: 360 tisíc Kč (sníženo na 210 tisíc)
  • 2013: 420 tisíc Kč

Letošní ročník Mighty Sounds v červenci sice ohrožen není, budoucnost festivalu i tak nevypadá růžově. Jestliže budou pokuty pokračovat, znamená to jistou likvidaci.