Fotograf Walter Pfeiffer: Nestaral jsme se o dokonalost

Praha – Jako jeden z prvních zachycoval estetiku mladých homosexuálů a queer témata. Švýcar Walter Pfeiffer, dnes důležitý módní fotograf, který pracuje pro časopisy jako Vogue nebo i-D, svou tvorbu představil osobně v Praze – je totiž součástí výstavy Only The Good Ones v pražském Rudolfinu.

Walter Pfeiffer přivezl do Prahy fotografie i sebe (zdroj: ČT24)

Fotografie přátel, oslava mužského těla a ženské elegance – vše spojuje v Pfeifferově tvorbě přímý blesk, uvolněné kompozice a bezprostřední nedokonalé záběry. 

  • „V sedmdesátých letech jsem začínal s levným foťákem, opravdu hodně levným a vůbec jsem se nestaral, jestli jsou moje fotky dokonalé. Zkrátka jsem něco viděl a zmáčkl spoušť,“ říká.  

V dobách studií byl jeho idolem Andy Warhol. Stejně jako on pochází z konzervativního prostředí, absolvoval výtvarnou školu, ale prošel komerční praxí. A stejně jako on měl v 70. letech v Curychu svou Factory – studio, kterým prošly desítky modelů z ulice. Od nich se propracoval až do módního průmyslu. A slavným modelkám a herečkám – třeba androgynní Tildě Swintonové.

„Jako jednu z prvních jsem fotil Evu Herzigovou, supermodelku 80. let,“ zmínil Pfeiffer další slavné jméno ze světa módy. „Bylo to pro mě najednou něco tak jiného a nového. Ale svůj přístup jsem nezměnil. Fotil jsem dál jako bychom byli přátelé. Jen najednou tam bylo drahé oblečení a rekvizity a musel jsem řešit kompozici.“ 

Ve fotografii prý Pfeiffer už dosáhl všechno, co chtěl. Teď má v plánu vrátit se ke svým kresbám; původně fotografie používal jen jako pomůcku pro své malby. V Galerii Rudolfinum jsou jeho práce vystaveny spolu s díly dalších dvou set autorů. Na výstavu momentek stihnete zajít ještě do 6. dubna.