Z Brna je slyšet Křik. Typlt pořádá Velké koncilium

Brno - Své obrazy vytvořené v posledních dvou letech přivezl do Brna výtvarník Lubomír Typlt. Inspiroval se tvorbou českých surrealistů – především díly Jindřicha Štyrského a Toyen. Výstava Velké koncilium je do 16. května k vidění v galerii Ars.

Lubomír Typlt vystavuje v Brně (zdroj: ČT24)

Typlt se v uměleckém vývoji přiklonil k figurální tvorbě. Jeho současná díla se vyznačují zářivými barvami - a návratem k motivu bezvládného kočičího těla. „Motiv mrtvé kočky pro mě byl hodně typický v 90. letech. Byl to první motiv, kterým jsem se zapsal do povědomí diváků. Volil jsem ho z tohoto důvodu, že jsem chtěl nabourat poetický ráz českého umění,“ vysvětlil.

V jeho tvorbě se také opakují malby dětí ve fiktivních krajinách - postavy, které jsou ustrašené nebo čelí nejistotě a zlu. „I motiv dějí je přítomný od začátku mé práce. Zajímá mě hledání rozporu mezi tím, jak jsou děti vnímány jako naprosto bezúhonné bytosti, a tím, že je v nich přirozená agresivita, kterou se společnost snaží neustále krotit,“ podotkl k „dětským“ obrazům, které zařadil i do aktuální výstavy.

Obraz Lubomíra Typlta
Zdroj: ČT24/Galerie Ars

Za klíčové dílo své brněnské prezentace považuje obraz Křik. Zmnožil v něm obličej dítěte, aby v divákovi vyvolal dojem pohybu a rytmu. K podobným tématům se má prý ubírat i jeho další tvorba. 

Lubomír Typlt (* 1975), rodák z Jilemnice, vystudoval UMPRUM v Praze a Fakultu výtvarných umění VUT v Brně. Absolvoval také studium na Kunstakademii v Düsseldorfu u Gerharda Merze a A. R. Pencka. V zahraničí se seznámil s německým expresionismem začátku minulého století. Inspirovaly ho také muchovské postavy dívek. Kromě výtvarného umění ho přitáhla i hudba - příležitostně vystupuje s kapelou WWW.