Herbie Hancock zajazzuje v Brně

Brno - Pianista a skladatel Herbie Hancock patří podle mnohých na jazzový Olymp. 29. listopadu z něj sejde do Brna. Čtyřiasedmdesátiletý držitel Oscara za filmovou hudbu a 14 cen Grammy zahraje v brněnské hale Vodova.

Vyjednávání o koncertním termínu trvalo asi rok. Aby Hancocka dostali do Brna, spojili se organizátoři s několika dalšími evropskými promotéry. Jazzman tak přijede do Evropy na krátkou koncertní „šňůru“. Nástroj, na nějž zahraje v Brně, mu pořadatelé vypůjčí ve Vídni. Hancock totiž hraje výhradně na piana italské značky Fazioli a takové v moravské metropoli chybí.

Zatím není jasné, co ze svého repertoáru vybere do koncertního programu. Hancock čerpá z různých žánrů a vystupuje v proměnlivých sestavách. V 60. letech byl členem kvintetu Milese Davise, pomáhal tak definovat tvář moderního jazzu. Později jako jeden z prvních jazzmanů užíval syntezátory a experimentoval s elektronickou hudbou.

Stylové rozpětí sahá od vážné až k populární hudbě. K jeho písním, které z hitparád znají nejen pravověrní jazzoví fanoušci, patří Cantaloupe Island, Watermelon Man a Chameleon. Na kontě má také Oscara za hudbu k filmu Round Midnight (Kolem půlnoci), snímek z roku 1986 byl poctou americkým jazzmenům Lesteru Youngovi a Budu Powellovi.

V Česku Hancock nehraje poprvé. V roce 1986 se objevil v Praze na jazzovém festivalu, v roce 2005 koncertoval na Pražském jaru s rozhlasovými symfoniky. Vstupenky na brněnský koncert bude možné zakoupit od 20. května.