Lichožrouti točí film. Vstup v ponožkách jen na vlastní nebezpečí

Ztrácejí se vám ponožky? Neklamné znamení, že u vás doma bydlí Lichožrouti. Záhadné tvory, kteří z párových ponožek dělají liché, poprvé popsal spisovatel Pavel Šrut a zachytila ilustrátorka Galina Miklínová. Ta je také výtvarníci a režisérkou celovečerního filmu o Lichožroutech.

Jak se točí Lichožrouti (zdroj: ČT24)

Lichožrouti patří k nejpozoruhodnějším dětským knihám posledních let. Jejich první příběh byl cenami Magnesia Litera označen za dětskou Knihu desetiletí. Celkem vznikly díly tři - Lichožrouti, Lichožrouti se vracejí a Lichožrouti navždy. Film vzniká podle úvodního z nich, literární předloha se ale celkem zásadně musela upravit pro filmové vyprávění. Objeví se v něm ale i nové zápletky a nové postavy. Naopak některé zmízí - například trumpetista Egon Vavřinec.

Zůstanou Hihlík, Tamík, Padre i padouch Kudla Dederon, znázorněni budou trojrozměrně, všechny postavy jsou ale kresleny ručně. Až teprve potom se vymodelují. „Vyvíjeli jsme pro ně novou kostru, nemají lidskou, protože nemají klouby, ale takový posuvný kloub po celém těle,“ prozradila o přípravách Miklínová.

Za sebou sice už má několik krátkých animovaných filmů, Lichožrouti budou ale její celovečerní debut. „S týmem, který tu je, jsem dělala třeba večerníček o Kanafáskovi pro Českou televizi. Měl metráž sedm minut, Lichožrouti osmdesát. Takhle dlouhý příběh se musí plnit úplně jinak než v krátkém filmu. Čas, gagy i výtvarno fungují jinak,“ podotkla ke vzniku snímku výtvarnice.

Světu se Lichožrouti ukázali před pár dny na festivalu Anifilm v Třeboni, na filmovém plátně by měli začít řádit nejdříve v příštím roce.