Dvakrát a dost. Pucciniho Vlaštovka v Národním hnízdit nechce

Praha - Jen dvakrát mohou diváci ve Státní opeře zhlédnout Vlaštovku. Opera Giacoma Pucciniho La rondine se v Praze dočká pouhých dvou uvedení - 14. a 16. května. Na pražské scéně se navíc hraje vůbec poprvé.

Státní opera uvádí Pucciniho Vlaštovku (zdroj: ČT24)

Vlaštovka do českých divadel nepřilétala od své premiéry v roce 1917 v Monte Carlu příliš často. Uvedena byla jen v brněnském Divadle na hradbách (1929), ve Slezském divadle v Opavě (1989) a naposledy v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě (2008). V Praze je operu o touze po lásce a stínech minulosti, které brání jejímu naplnění, možné slyšet poprvé, v nastudování hudebního ředitele Státní opery Martina Leginuse.

Pro něj je La rondine první prací v nové funkci, pro slovenskou sopranistku Evu Hornyákovou zase pražským debutem. Ztvárnila hlavní roli krásné Pařížanky Magdy, vydržované bohatým bankéřem, ale toužící - jako vlaštovka - po jižním slunci a opravdové lásce. Mohla by ji najít v neviném Ruggerovi (italský tenor Luciano Mastro), ale jen těžko může utéct své minulosti. 

„Je to klenot, kompozičně diamant mezi operami a neprávem opomíjený,“ říká Leginus o Vlaštovce. Její autor - Giacomo Puccini - je v repertoáru Státní opery po svém krajanovi Verdim nejvíce zastoupeným skladatelem. Na programu jsou čtyři Pucciniho tituly: Butterfly, Turandot, Tosca a La bohème.  

Vlaštovka
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Praha