Čínské muzeum krmilo návštěvníky padělky. Zavřít, nařídila policie

Peking – Čínský muzejní trh má problém s falešnými exponáty. Policie nařídila uzavřít kulturní instituci Lucheng na severovýchodě země. Zjistila totiž, že tisíce vystavovaných historických předmětů jsou padělky. S odvoláním na čínské sdělovací prostředky o tom dnes informovala agentura AFP.

Čína v posledních letech zažívá boom muzeí. Jen v loňském roce přibylo do registru téměř tři sta nových zařízení. Problém je ale v tom, že trh s antikvami je zamořený padělky. Pro poctivá muzea pokoušející se sestavit expozici pak tento úkol skutečně znamená oříšek. Ve stejných nesnázích se často ocitají také soukromí sběratelé, jejichž počet neustále roste. Šance, že je někdo podfoukne, se neustále zvyšuje.

Podle listu Global Times prezentovalo muzeum Lucheng třetinu nepravých předmětů z vystavovaných osmi tisíc exponátů. Byl mezi nimi například i meč údajně z dynastie Čching, který měl mít hodnotu 19 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 380 milionů korun.

Falešná váza z údajné dynastie Čching
Zdroj: ČT24/Static Guim

Nejde přitom zdaleka o první případ, kdy se muzejníci snažili návštěvníky oklamat. Nespočet falešných exponátů bylo loni objeveno také v muzeu v provincii Che-nan. Do sbírek se dostala třeba kuriózní váza pocházející údajně z dynastie Čching. Experti však zjistili, že její zdobení dané době absolutně neodpovídá. Vázu pokrývaly kreslené postavičky včetně tvora připomínajícího smějící se oliheň.

Vydáno pod