Útěk se vydařil: Film o Vanuatu posbíral sedm cen

Lisabon/Varšava - Dokument Escape to Vanuatu, který patří do série cestopisů Petry Doležalové a Libora Špačka věnovaných nejkrásnějším místům planety a který vznikl v koprodukci České televize, uchvátil diváky i porotu filmového festivalu Finisterra Arrábida Film Art & Tourism Festival 2014. V Portugalsku se snímek stal celkovým vítězem letošního ročníku, k tomu však získal navrch i dalších pět cen. Ovoce sklízel i na právě skončeném festivalu v Polsku (FilmAT Film, Art & Tourism), kde obdržel cenu Nejlepší ekologický film a celý cyklus se může radovat i z Hlavní ceny za dokumentární série. Celkem si tvůrci vysloužili sedm cen.

„Snímek Escape to Vanuatu je jedním z filmů cestopisné a přírodopisné série 'útěků do přírody', která zachycuje exotické lokality celého světa se zaměřením na podmořský svět, ochranu přírody a zobrazení tradic přírodních národů,“ říká kreativní producentka České televize Alena Müllerová, v jejíž tvůrčí producentské skupině snímek vznikl, a dále doplňuje: „Tematicky se blíží úspěšným sériím s Jakubem Vágnerem, které také připravujeme. Tato série se však soustředí na poetičtější stránky a přírodní krásy naší planety.“

Česká produkce Escape to Nature tvoří dokumentární filmy necelých pět let a během nich získala na světových filmových festivalech již třiatřicet cen. Porota mezinárodního festivalu Finisterra Arrábida Film Art & Tourism Festival 2014, který probíhal v květnu, udělila českým tvůrcům cenu za nejlepší film festivalu (Grand Prize) – snímek tak za sebou nechal 247 vybraných filmů ze 48 zemí a z 5 kontinentů. Escape to Vanuatu dále získal první místo v kategoriích Cestování a Moře a pláže a druhé v kategoriích Příroda a divočina a Dokumenty.