Zpívá, tančí, maluje i konverzuje. Z robota je kulturní plesový společník

Moskva – Roboti jsou sice považováni za budoucí přínos hlavně v oblasti technologie, avšak podle současné výstavy v Rusku by se s nimi mělo počítat i na poli kulturním. Interaktivní exhibice ukazuje divákům stroje, kterých se mohou nejen dotknout, ale také si s nimi popovídat nebo zatančit. Akce Ples robotů potrvá až do poloviny června.

Z robotů se stávají kulturní společníci (zdroj: ČT24)

Tihle roboti se od těch ostatních liší právě v tom, jaké kulturní dovednosti zvládají. Dokážou namalovat obraz nebo zatančit. Odezva je pozitivní. „Všude ve světě se lidé pokoušejí proniknout do robotiky, ale vypadá to, že tady to je opravdu velké hnutí. Vidím, že to tu každého zajímá. To je vážně dobré,“ uvedl tvůrce jednoho z robotů Patrick Tresset.

Ten zkoumá lidské umělecké zájmy a snaží se je co nejvíc připodobnit prostřednictvím robotů. Není jediný. Dvě desítky exponátů na výstavu zapůjčili vědci z celého světa – například z Kanady, Spojených států, Jižní Koreje nebo Nového Zélandu. Všichni roboti, kteří v Moskvě jsou, mají buď řečnické, nebo umělecké schopnosti. Nemají problém ani zazpívat či konverzovat v cizích jazycích.

„Chtěli jsme vytvořit koncept opravdového plesu. Ale nejen z hlediska tance. Šlo o ples jakožto platformu pro setkávání, místo pro komunikaci, globální platformu, kde můžete vidět mnoho pokrokových robotických prací, které v Rusku nikdy předtím nebyly,“ vysvětlil organizátor Plesu robotů Igor Nikitin.

Ples robotů
Zdroj: ČT24

Zatím potřebují některé schopnosti robotů ještě dopilovat. Výstava ale podle organizátorů ukazuje, jak moc už je dnešní technika vyspělá. A tak se možná v budoucnu dočkáme i toho, že roboti secvičí společně muzikál, nastudují operu nebo předvedou baletní vystoupení.