Tanec jako přání. Tanec jako aplikace. Tanec (jako) Praha

Praha - S tancem je dobré začínat už v dětství. Festival Tanec Praha se toho drží a i v letošním ročníku předtančení jeho hlavní části obstará od 26. května několikadenní dětský program. „Dospělácká“ část začne 2. června. Mimo jiné přinese tanec na přání pod obrazy Františka Kupky.

Začíná Tanec Praha (zdroj: ČT24)

Na festival se letos vrátí dva proslulé soubory. Belgický Les ballets C de la B choreografa Alaina Platela přijede po čtyřech letech se svou nejnovější inscenací Coup Fatal, v níž se střetne tanečník a 13 afrických hudebníků, barokní hudba a současná konžská hudba, rock a jazz.

Druhým slavným tělesem je kanadská Compagnie Marie Chouinard. Choreografka Marie Chouinardová se přijede podívat do Prahy osobně. Festival mimo jiné představí výstavu jejích kreseb a také sólo koncipované pro galerijní prostory. Chouinardová s ním vystupuje po celém světě, v Praze jej předvede ve Veletržním paláci u kolekce děl Františka Kupky. Během tří hodin k ní může kdokoli přistoupit, sdělit jí své přání a ona ho zatančí.

Soubor má už od poloviny 90. let na reportoáru Svěcení jara na Stravinského hudbu. Na Tanci Praha se postará o závěrečné gala 26. června v karlínském divadle. Večer doplní představení, které je jemným pohybovým ztvárněním kreseb belgicko-francouzského výtvarníka Henriho Michause. Výtvarný taneční zážitek nabídne v programu také Black Out švýcarského choreografa Philippa Saireho, v němž diváci sledují kinetický obraz z ptačí perspektivy.

Hlavní program zahájí 2. června představení Conversation Piece, které nastudovala australská choreografka Lucy Guerinová se třemi tanečníky a třemi činoherci. Jeho klíčovou rekvizitou je iPhone a jeho aplikace. K hostům festivalu bude patřit i provokativní francouzský umělec a originální choreograf Jerôme Bel, v projektu Evropská taneční laboratoř se opět představí mladí choreografové.