Dyk & Bittová zpívali rekviem vojákům z 1. světové války

Předklášteří u Tišnova - Nezvyklé hudební spojení Ivy Bittové a Vojtěcha Dyka rozezvučelo baziliku Nanebevzetí Panny Marie v rámci kláštera Porta coeli na Tišnovsku. Smutečním rekviem připomenuli letošní 100. výročí od začátku první světové války. Úspěšné sólisty doprovodil také chlapecký sbor Boni pueri.

„S barokním sborem jsem už vystupovala, ale tohle je jiný materiál. S Vojtěchem Dykem jsem se navíc setkala vůbec poprvé a je to výzva se vzájemně inspirovat,“ popsala své první dojmy Iva Bittová, která kromě zpěvu doprovodila část koncertu i na housle. „Spolupráce s Ivou Bittovou, to je radost, potěšení a souznění,“ netajil se obdivem ke své pěvecké kolegyni Dyk.

„Ctíme téma rekviem, které je v duchu historické staré hudby, ale zajímá mě pohled skladatele, jak je schopný toto téma zpracovat. Líbí se mi spojení starých nástrojů s chlapeckým sborem,“ zhodnotila Bittová program. V něm se propojily skladby z období renesance a baroka s novou hudbou, hranou na staré nástroje. Dyk dodal: „Prolínání různých žánrů a spojení současnosti s minulostí je možná mým životním posláním.“

Pěvecké melodie doprovázel hudební soubor Musica Florea pod taktovkou dirigenta Marka Štryncla. Sborový doprovod potom obstaral chlapecký soubor Boni pueri. „Je tu jen malinko prostoru pro improvizaci, ale je tam. I posluchači na to v podstatě čekají,“ prohlásila Bittová. Souhlasil s ní i Dyk, podle kterého bude improvizace ještě přibývat.

„Napsané je to notu od noty, ale oni si je mohou klidně přidávat a upravovat si to. Byla by škoda je nechat jen otrocky odzpívat, co jsem napsal. Oni ví, kdy z toho nedělat vokální exhibici a rozvíjejí to v duchu té skladby,“ pochválil sólisty Aleš Březina, autor hudební předlohy rekviem. V programu koncertu se prolínala se skladbami Pavla Josefa Vejvanovského či Marka Uccelliniho. 

Koncert v bazilice byl součástí mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Jeho 19. ročník potrvá do 28. června.