Otrávené jablko a trpaslíci jsou zpochybněná historie

Praha – Sněhurku, jak ji neznáte, slibuje divadelní variace podle Roberta Walsera a Elfride Jelinek v pražském Studiu Hrdinů. Pohádkové drama německého režiséra Kaie Ohrema na hranici psychoanalýzy a fantazie bude mít dnes premiéru.

Sněhurku v divadelní hře hraje Ivana Uhlířová. „S předlohou Sněhurky jako pohádky jsme vůbec nepracovali. Pracovali jsme se základní otázkou, kdo to je. A to se netýká jen Sněhurky, ale i postavy královny, prince a lovce, žádná hlavní postava tam není,“ říká Uhlířová. 

„Celá Walserova Sněhurka se odehrává poté, co skončila pohádka. Otrávené jablko a sedm trpaslíků je vzdálená a více než zpochybnitelná historie,“ popisuje Uhlířová. „V momentě, kdy královna neví kudy kam, je tam vložen text Jelinekové, je to souboj myšlenek a argumentů. Vidíme tam velmi zajímavý skok do prózy, protože texty Walsera jsou verše,“ říká herečka.

Studio Hrdinů má za sebou zatím krátký život, ale hodně úspěšný. Dotýká se, a to silně, nekompromisně i vtipně, nejdůležitějších věcí člověka. „Studio Hrdinů vnímám jako místo s velkým potenciálem, je to místo, které mě velmi zajímá. Jde o zajímavou konstelaci lidí v jednom místě, kteří chtějí nějakým určitým způsobem dělat divadlo,“ uzavřela Uhlířová.

Sněhurka

  • Text: Robert Walser, Elfride Jelineková
  • Režie: Kai Ohrem
  • Dramaturgie: Jan Horák
  • Hrají: Ivana Uhlířová, Jiří Kniha, Marta Vítů, Kamil Švejda
  • Premiéra: 13.6. / 1. repríza: 15.6.

Studio Hrdinů je otevřená divadelní scéna, která se zaměřuje na převážně autorské, režisérské projekty. Cílem je náročná, ale vstřícná umělecká dramaturgie, formálně jsou inscenace Studia Hrdinů činohrou s akcentem na experiment a výtvarnou stránku. Působí v pražském Veletržním paláci.

Netradiční Sněhurka ve Studiu Hrdinů (zdroj: ČT24)