Chcete mít doma dílo od van Gogha? Půjčte si ho na Opatově!

Praha - Při návštěvě knihovny si většinou chcete půjčit knihu, časopis anebo CD, ale z pražské městské knihovny na Opatově si můžete odnést dokonce obraz. Artotéka nabízí širokou škálu uměleckých reprodukcí a grafik k zapůjčení za poplatek šedesáti korun na rok, který navíc umožňuje přístup do všech městských knihoven v Praze. Jedná se o jedinou nekomerční artotéku v naší republice a funguje už přes třicet let.

Artotéka na Opatově (zdroj: ČT24)

V prvním roce členství v artotéce je možné si půjčit dvacet reprodukcí a čtyři grafiky, poté se limit zdvojnásobí. Obraz si můžete vzít domů až na 26 týdnů a následně se dá lhůta i prodloužit. Zájem o službu stále roste a v průběhu minulého roku se půjčilo 1700 obrazů, což je o 17 procent více než v roce 2012.

Podle kunsthistoričky a vedoucí artotéky Hany Fišerové, která byla hostem Studia 6 ČT24, si obrazy nejvíce půjčují mladí lidé a zájem je především o autory druhé poloviny dvacátého století, například Jacksona Pollocka anebo Andyho Warhola. Populární jsou také impresionisté (Claude Monet) a postimpresionisté (Vincent van Gogh).

Obrazový fond artotéky čítá také devět tisíc grafických listů. Ty se půjčují rámované nebo paspartované a reprodukce i jako volné listy. Jsou zde k dispozici knihy a časopisy zaměřené na dějiny umění, teorii umění, umělecké techniky nebo starožitnosti a design.

Každý měsíc se v knihovně pořádají různé výstavy a besedy pro školy, které se zaměřují na výtvarné umění. Tyto akce bývají bezplatné.

Online katalog je k nahlédnutí na stránkách artotéky.

Vydáno pod