Dobrý Robin Williams zřejmě spáchal sebevraždu

Tiburon (Kalifornie) - Energický rozhlasový moderátor, táta v sukni, bláznivý bezdomovec, psychiatr… Ve všem, čím Robin Williams byl, byl dobrý. Americký „smutný komik“, držitel jednoho Oscara, 11. srpna zemřel nenadále ve věku 63 let. Podle zahraničních médií se oběsil ve svém domě. Williams se dlouhodobě léčil ze závislosti na drogách a alkoholu. Česká televize Robina Williamse připomene 12. 8. ve 20:00 na ČT2 filmem Melodie mého srdce.

Robin Williams v poslední době bojoval s návykovými látkami a v červenci byl přijat do rehabilitačního centra ve státě Minnesota, uvedla agentura Reuters. Podle jeho přátel ale v té době nebral žádné drogy a neholdoval ani alkoholu. Léčba byla prý zaměřena na odstranění příznaků přepracovanosti. Podle amerických novinářů propadal Williams těžkým depresím.

  • „Ztratila jsem manžela a nejlepšího přítele,“ uvedla v prohlášení Williamsova manželka Susan Schneiderová. „Svět ztratil nejmilovanějšího herce a překrásnou lidskou bytost.“ Willilamsova rodina vyzvala hercovy příznivce, aby se nezaměřili na jeho smrt, ale na „nespočet momentů radosti a smíchu, které věnoval milionům lidí“. Taková fanouškovská vzpomínková videa jsou:

Naposledy o sobě dal herec vědět poslední červencový den, kdy na Twitteru blahopřál dceři Zeldě k 25. narozeninám. Zemřel ve svém domě v severní Kalifornii. S opaskem kolem krku ho kolem poledne našel jeho asistent.

Robin Williams se narodil v Chicagu v roce 1951 a vyrůstal na předměstí Detroitu. Před herectvím studoval politologii. Prosazovat se začal jako stand-up komik, průlom v jeho filmové kariéře znamenala v roce 1987 role humorem sršícího rozhlasového moderátora ve snímku Dobré ráno, Vietname, která mu vynesla první oscarovou nominaci. Další získal o dva roky později díky dramatické roli ve filmu Společnost mrtvých básníků a v roce 1991 díky ztvárnění bezdomovce ve snímku Král rybář.

Oscara si ale převzal až v roce 1997 za roli psychiatra v psychologickém dramatu Dobrý Will Hunting. Při přebírání děkoval především svému otci se slovy: „Když jsem se mu kdysi přiznal, že chci být hercem, řekl mi: 'Nádhera. Najdi si náhradní zaměstnání, třeba svářeč.'“

Slávu si vydobyl i v oblíbených televizních seriálech. Naposledy účinkoval v seriálu The Crazy Ones, který byl ovšem po první sezoně zastaven. Svou práci miloval natolik, že natáčel i několik filmů naráz. Třeba v roce 2006 se objevil v šesti snímcích. Jeho poslední rolí byl The Angriest Man in Brooklyn - nejnaštvanější muž v Brooklynu.

"Jako všichni dobří komici i on byl vlastně smutný komik - z něho smutek čišel, i když se smál - a ti, pokud mají štěstí, dostanou významné dramatické role. To se Robinu Williamsovi povedlo, i když známější byl více z komediálních rolí, jako Mrs. Doubtfire - Táta v sukni nebo Hook, kde hrál Petera Pana. Ale oba tyto filmy nejsou čisté komedie, dochází v nich k přerodu komické postavy do dramatické a naopak, a to Robin Wiliams uměl skvěle, domnívá se filmový publicista Saša Michailidis. Mimochodem objevit se měl v pokračování komedie o otci, který se vydává za chůvu svých dětí, plánované na příští rok.

Upomínky na Robina Williamse na hollywoodském chodníku slávy
Zdroj: ČTK/ZUMA/Ringo Chiu

Prezident Barack Obama označil Robina Williamse za jedinečnou osobnost, která svůj talent rozdávala „svobodně a velkoryse všem, kdo to potřebovali nejvíc“. 

Steven Spielberg Wiliamse označil za komického génia. „Nemůžu uvěřit, že odešel,“ prohlásil Spielberg. 

Chris Columbus, režisér komedie Táta v sukni (i chystaného pokračování) napsal, že filmový svět ztratil jednoho z nejnadanějších komiků a jednoho z největších herců své generace.

„Všechny nás miloval a my milovali jeho,“ napsal v soustrastném dopise John Travolta, který s Williamsem hrál v komedii Starý páky.

Herec Wesley Snipes, který se s Williamsem potkal při natáčení komedie Tři muži v negližé, uvedl: „Byl jedním z nejlepších. Byli jsme požehnáni jeho přítomností, díky němu byl svět lepším místem. Těšíme se, až se s ním zase setkáme.“

Kvůli Williamsovi porušila svá obvyklá pravidla i jedna z nejkonzervativnějších zpravodajských relací v Evropě, německá Tagesschau. Moderátorka obvykle velmi přísných a seriózních zpráv na jeho počest moderovala bosá na stole, čímž odkazovala na jednu z Williamsových nejslavnějších rolí ze snímku Společnost mrtvých básníků.

Zpravodajská relace Tagesschau uctila památku Robina Williamse (zdroj: ČT24)