Operní hvězdy moskevského divadla zazářily v Krumlově

Český Krumlov - 23. ročník Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově uzavřel galakoncert hvězd Velkého divadla v Moskvě. Pět sólistů souboru nabídlo návštěvníkům areálu v pivovarské zahradě například fragmenty z oper Boris Godunov, Sedlák kavalír nebo Evžen Oněgin. Festival trval čtyři týdny a ve svém programu měl 17 koncertů, navštívilo ho 13 tisíc diváků.

Na závěrečném koncertě, který sledoval i exprezident Václav Klaus, se na pódiu představili sopranistky Makvala Kasrashvili a Anna Aglatova, mezzosopranistka Julia Mazurova, tenorista Oleg Kulko a basista Michail Kazakov. Poprvé na festivalu vystoupila Filharmonie Bohuslava Martinů s dirigentem Leošem Svárovským, který se do Krumlova vrátil již poněkolikáté.

Dramaturg festivalu Lubomír Herza přirovnal Velké divadlo v Moskvě ke slavné Metropolitní opeře nebo milánské La Scale. Pro hudebníky i samotné pěvce byl ale špičkový výkon při teplotě třináct stupňů velmi náročný. Diváci se hudebnímu zážitku oddávali zabalení v teplých dekách. Žádný z koncertů se ale kvůli počasí rušit nebo přesouvat nemusel.

Hvězdy moskevského divadla zazářily v Krumlově (zdroj: ČT24)

23. ročník zahájil před čtyřmi týdny německý tenorista Jonas Kaufmann. Ten se stal největší hvězdou letošního festivalu a jeho tvář byla dominantou všech plakátů lákající na koncerty. Festival ale vedle klasické hudby nabídl i jazz nebo muzikál.

Zatím největší renomé festivalu propůjčila v roce 2009 americká sopranistka Renée Flemingová, předloni na něm hostoval španělský tenorista Plácido Domingo, v roce 2010 publikum okouzlil José Cura. A známí jsou i hosté nadcházejících ročníků: v roce 2015 to bude korejská sopranistka Sumi Jo, o rok později peruánský tenorista Juan Diego Florez.