Výjimka pro Rushdieho: Autor pro dospělé získal Andersenovu cenu

Kodaň – Nejvýznamnější dánskou literární Cenu Hanse Christiana Andersena získal letos kontroverzní spisovatel Salman Rushdie, ačkoliv rozhodně nepatří mezi typicky dětské autory. Představitel magického realismu proslul díky románu Satanské verše, které z něj ve vlastní zemi udělaly psance, a také díky dílu Děti půlnoci, za nějž v roce 1993 získal Man Bookerovu cenu.

Salman Rushdie novým držitelem Ceny H. CH. Andersena (zdroj: ČT24)

Rushdie převzal bronzovou cenu ošklivého káčátka z rukou dánské princezny Mary. Literát sice není dětským autorem, Dánové své rozhodnutí ale zdůvodnili tím, že cena je určena i těm autorům, kteří se s Andersenem ztotožňují. Dále uvedli, že v Rushdiových dílech lze rovněž najít stejný vypravěčský talent, jakým vládl sám pohádkář.

Proti dětským příběhům se spisovatel nevyhraňuje, ostatně on sám na kontě dětskou knihu Harún a moře příběhů. „Pohádky boří všechny jazykové a kulturní hranice. A to kdekoliv. Třeba indické zvířecí bajky Pančatantra putují světem stejně jako Pohádky tisíce a jedné noci,“ vyjádřil se indicko-britský laureát.

Slavnostní ceremoniál proběhl za přísných bezpečnostních podmínek. Muslimské země se totiž netají svou nenávistí k Rushdiemu, některé z nich dokonce vyhlásily odměnu za jeho hlavu. V roce 1989 nad ním vynesl ortel i sám iránský vůdce Chomejní. Rushdiovy Satanské verše totiž považoval za rouhačské. Věhlasný autor tak musel žít řadu let v utajení. O svém životě v klatbě píše v autobiografické knize Joseph Anton, Vzpomínky.Ta vyšla před dvěma lety – v té době už ale íránský režim na jeho smrti netrval.

V roce 1993 přijel Rushdie na pozvání prezidenta Václava Havla na návštěvu do Česka, kam se posléze vrátil až v roce 2001 jako host Festivalu spisovatelů.

Cena Hanse Christiana Andersena…

… dodnes platí za nejvýznamnější dánské mezinárodní ocenění v oblasti literatury. Většinou se rozdává autorům píšícím pro děti a mládež. Uděluje ji nezisková organizace International Board on Books for Young People. Kromě spisovatelů oceňuje také ilustrátory. Noví majitelé jsou známí každý sudý rok.

Andersena má v úctě i Česko, které v jeho jméně každoročně pořádá Noc s Andersenem, při níž se k noční četbě sdružují zejména děti ze škol, školek a jiných sdružení.