Měj ráda sama sebe, nabádá fotografka Dita Pepe ženy

Ostrava – Ostravský Dům umění představuje dílo Dity Pepe - jedné z nejvýraznějších představitelek současné fotografie. V hlavní roli vystavených souborů Měj ráda sama sebe či Intimita jsou ženy z různých sociálních vrstev, jejich inscenované portréty, což je její zásadní téma. Charakteristické přitom je, že se snaží portrétovaným co nejvíce porozumět a vcítit se do nich.

Výstava Dity Pepe v Domě umění (zdroj: ČT24)

Zatímco v úspěšné a oceňované sérii Autoportréty se Dita Pepe na dvojportrétech sama stylizovala do rolí svých objektů, tentokrát nechala ženy nalíčit a převléknout, jak to dělají třeba redakce časopisů a říkají tomu proměna. Vybrala si ženy v těžkých či mezních situacích i ty úspěšné. „Dělá z nich něco jiného, než ve skutečnosti jsou. Tím dává divákům možnost, aby o portrétovaných přemýšleli. Jsou skutečně takoví? Není to jenom nějaká vnější slupka,“ vysvětuje fotograf a pedagog Jiří Hrdina.

Převlékání je život

Čtyřicetiletá Dita Pepe, která stále fotí na klasický fotoaparát, je převlékáním fascinovaná. „Pracuji spíše jako režisér. Vše si dopředu vymyslím. Převlékání, ta hra na něco, to je pro mě život. Neustále se totiž do někoho nebo něčeho stylizujeme,“ říká Pepe. Tím, že ženy převleče, je chce zároveň osvobodit, inspirovat je k uvědomění si sebe sama a svých potřeb. „Když prožijí proměnu prostřednictvím fotografie, když si uvědomí, že mohou vypadat jinak, může je to přimět změnit pohled na sebe,“ věří umělkyně.

Intimita čerpá ze sebelásky

Na jedné z fotografií je například klientka azylového domu Bára a její syn. Portrét se jmenuje Courtney Love a autorka se jím snaží přiblížit příběh této ženy a její představy o štěstí. „Zjistila jsem, že touhu po štěstí a naplnění mají všechny společnou,“ dodává autorka. Další z podobných sérií se jmenuje Intimita. Zamýšlí se v ní nad tím, jak je důležitá sebeláska. A opět nepracuje jen na ženách kolem, které ji nějak zaujmou, ale i na sobě. Součástí cyklu je její vlastní stylizovaný autoportrét. „To, jak máme rádi sami sebe, se odráží i v našem intimním životě,“ vysvětluje.

Podle kurátora výstavy Jiřího Jůzy jsou inscenované fotografie Dity Pepe zprávou o hlubokých příbězích žen i sociologickou sondou. Dávají jim také možnost poznat se a nacházet zakotvení v životě. „Pozoruhodná je Ditina vůle a snaha o porozumění a vcítění do životního příběhu portrétovaného člověka. Nemůže se sice stát jeho autentickou součástí, svou schopností nacházet univerzálnost v jednotlivostech vytváří neobyčejně intenzivní celek,“ uvádí ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza.

Výstavu nazvanou Dita Pepe, která bude v ostravském Domě umění otevřená do poloviny září, provází monografie Měj ráda sama sebe. Podívejte se, jak ji představuje.