StB, církev a hřebíky. Vzniká film podle Dominika Dána

Praha - Nález mrtvého muže v Československu krátce po listopadu 1989 zavede mladého vyšetřovatele do minulosti, k odkrývání praktik StB při pronásledování církve. Především k Rudému kapitánovi, jenž svou přezdívku nezískal zrovna podle oblíbené barvy. Po knize úspěšného slovenského autora detektivek Dominika Dána vzniká i filmová verze příběhu. V česko-slovensko-polské koprodukci.

Bývalý kriminalista z oddělení vražd píšící pod pseudonymem Dominik Dán patří k nejúspěšnějším současným spisovatelům. Je autorem devatenácti detektivek, kromě toho se podílel také na česko-slovenském televizním seriálu Kriminálka Staré Město (první i druhá série je k přehrání v iVysílání). Kniha, která se stala předlohou k filmovému thrilleru, vyšla poprvé v roce 2007 pod názvem Červený kapitán, o rok později i česky (jako Kapitán Smrt). 

„Knižní předlohy jsme se drželi poměrně věrně. Obsahuje dost elementů na to, aby se z nich dala poskládat věrohodná adaptace,“ poznamenal ke scénáři režisér Michal Kollár. Aby byl co nejvěrohodnější i představitel hlavní role, vybrali tvůrci polského herce Macieje Stuhra. V rodném Polsku známou tvář (hrál například v Dozvucích Wladyslawa Pasikowského, dramatu taktéž řešícího minulost, v českých kinech se před nedávnem objevil díky roli v Wajdově snímku Walesa: člověk naděje), u nás už méně.

V Rudém kapitánovi hraje detektiva Richarda Krauze, který v létě 1992 dostává nový případ - na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka s hřebíkem zaraženým v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a že souvisí s nikdy nenalezeným spisem zachycujícím zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Všechny stopy přitom vedou k Rudému kapitánovi, specialistovi na „konečné“ výslechy. „Jeho práce spočívala v mučení lidí. Strkal jim hřebíky pod nehty, vymýšlel různé metody, jak z nich vytlouct informace, a oni mu někdy umírali pod rukama,“ popisuje svou roli Oldřich Kaiser. Záporák mu nevadí. „Je to lepší než hrát prince,“ poznamenal.

Z českých herců diváci uvidí ještě Martina Fingera nebo Michala Suchánka, Slovensko zastupuje Marián Geišberg, Zuzana Kronerová a také devadesátiletý Ladislav Chudík, který ztvárnil jednoho z církevních hodnostářů.

Podle producenta Viktora Tauše pojali tvůrci snímek tak, jak si žánr napínavého thrilleru zasluhuje. O akční a nebezpečné scény tedy nouze není. V Krakově natáčel štáb rvačku, za barrandovskými ateliéry nechal zapálit louku, filmovalo se i na dálnici u Lovosic či v Bratislavě. Další scény se budou dotáčet na jaře příštího roku, kdy by měl mít Rudý kapitán premiéru.