Ze starých jatek se stane místo pro nové umění

Praha – Sto let prostory sloužily jako jatka, už 5. listopadu se otevřou veřejnosti jako místo pro kulturu. Jatka 78 je projekt, který inicioval soubor Cirk La Putyka. Chce tu vybudovat komplexní kulturní centrum, které dosud v Česku chybělo. Za symbolickou korunu dostali umělci pronájem dvou hal v holešovické tržnici. Zatím na pět let.

Z jatek moderní scéna (zdroj: ČT24)

Divadelní sál pojme až 350 diváků. Mimo něj tu bude galerie, bar, zkušebny i místo pro zahraniční rezidenty. „Elevace je vystavená ideálně pro současný tanec a nový cirkus, využívá se výšky haly,“ uvedl iniciátor projektu a principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák.

Svou novou hru Bouře tu zkouší režijní tandem SKUTR. O místnost dále, v galerii právě doinstaloval svůj hudebně divadelní stroj Petr Nikl. S Klubem rváčů sem přijede ústecký Činoherák, divadlo VOSTO5 se tu předvede se Soubojem titánků.

Prostor má umělcům pomoci vyrovnat se s nevyhovujícími zkušebnami nebo občasnými pronájmy prostorů tradičních divadel. „Nejde o to, že by ty soubory neměly kde prezentovat své inscenace, ale byl problém najít takové divadlo nebo prostor, kde by člověk mohl cítit svou identitu,“ řekl režisér Martin Kukučka.

„Objekt je památkově chráněn, budovy jsou více než sto let staré. Industriální účel a jejich charakter jsou pro umělce inspirující,“ řekl manažer projektu Štěpán Kubišta. „Prostor jsme nechali v syrovém stavu, takže spousta souborů, které jsou zvyklé na různě vykrytá divadla, se musí přizpůsobit,“ dodal.

Štěpán Kubišta, manažer projektu:

„Ambice jsou velké, ještě jsme ani nezačali a prostory jsou nám malé, takže se poohlížíme v areálu holešovické tržnice po dalších prostorech.“

Umělci se inspirovali v zahraničí. Podobně revitalizované památky má třeba Berlín, Paříž nebo Madrid. Dvouměsíční zkušební provoz ukončí 19. prosince kabaret La Putyka, pak proběhne čtyřměsíční rekonstrukce. Jatka se znovu otevřou pro diváky v dubnu. S původní atmosférou, ale novou energií.