Lydie Salvayreová má o důvod víc Neplakat

Paříž - Příběh ze španělské občanské války získal nejprestižnější francouzské literární ocenění Goncourtovu cenu. Autorkou románu Pas pleurer (Neplakat) je Lydie Salvayreová. Udělena dnes byla také Renaudotova cena. Ta patří Davidu Foenkinosovi.

V oceněné knize se Salvayreová, dcera španělských emigrantů ve Francii, vrací ke španělské občanské válce ve třicátých letech minulého století. Kritizuje v něm teror, který uplatňovali proti části obyvatel tehdejší nacionalisté s požehnáním katolické církve. „Myslím teď hodně na svou matku, která je velkou postavou knihy, v níž jsem jí poskytla bezpečí. A myslím na všechny, kteří jsou mi drazí,“ reagovala Salvayreová na své ocenění.

Vítěz druhéhho dnes vyhlášeného literárního ocenění David Foenkinos připomíná ve svém románu Charlotte holocaust. Zatímco od jeho kolegyně v češtině dosud nevyšel žádný titul, od Foenkinose se mohli čeští čtenáři seznámit se dvěma. Humorným Erotickým potenciálem mé ženy a romantickým příběhem Něžnost, který byl v roce 2011 také zfilmován - v režii spisovatelova bratra a s Audrey Tautouovou v hlavní roli.

David Foenkinos
Zdroj: ČT24/ČTK/EAST NEWS/ENPOL

Gouncourtova cena se uděluje od roku 1903 a nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových. Renaudotovu cenu, nesoucí jméno lékaře Théophrasta Renaudta, považovaného za otce francouzské žurnalistiky, založili v roce 1926 novináři čekající v restauraci Drouant, kde se porotci scházejí dodnes, na výsledky Goncourtovy ceny.