Milimetr je někdy moc. Salieri se s Mozartem poměřuje i na Vinohradech

Praha - Smířit se s genialitou je těžké, zvláště, když tím geniálním nejste vy. Hudební skladatel Salieri o tom něco ví, když se pouští do soupeření s kolegou Mozartem, který ho ale vždy o kousek převyšuje. Divadelní hru Amadeus, proslavenou oscarovým filmem, nastudovalo pražské Divadlo na Vinohradech. Salieriho hraje Jiří Dvořák, jeho hudební vzor i prokletí Mozarta Ondřej Brousek.

Hra britského dramatika Petera Shaffera měla premiéru před pětatřiceti lety, před třiceti lety byla poprvé uvedena filmová adaptace od Miloše Formana, za niž získal osm Oscarů. Téměř detektivní příběh o příčinách smrti nejslavnějšího klasicistního skladatele pojal Shaffer jako srážku génia s průměrností. Na Vinohradech ale spolu soupeří dva úspěšní a nadaní umělci, z nichž ten o něco méně talentovaný genialitu svého profesního soka neunese.

„Salieri nebyl zdaleka průměrný, byl dost nadprůměrný - a mezi nadprůměrností a genialitou je třeba jen milimetr, ale je tam,“ říká o svém soupeři divadelní Amadeus Ondřej Brousek. Mimochodem všechny Mozartovy skladby hraje při představení naživo. „Salieri je úspěšný, kultivovaný, vzdělaný člověk s velkým sex-appealem. Akorát to, co Mozart vytvoří levou rukou někde u kulečníku v hospodě, on musí vysedět a protrpět,“ dodal režisér vinohradské inscenace Martin Čičvák.

V Divadle na Vinohradech hraje Amadeus (zdroj: ČT24)

V roli Salieriho se představí Jiří Dvořák, který před šestnácti lety hrál stejnou roli v nastudování Shafferovy hry v brněnském Městském divadle. „Nechtěl jsem ho hrát prvoplánově jako zlého člověka, ale on jako jediný Mozarta slyší a ví, že je geniální. Zápasí spíš sám se sebou než s ním,“ podotkl Dvořák.

Zničili Mozarta Salieriho intriky a závist? Byl otráven? Shafferova hra je založena jen na fámách, pro jejichž potvrzení neexistují žádné důkazy. Přesto právě díky ní se Salieri stal vlastně také nesmrtelným - i když ne díky své hudební genialitě, ale jako Mozartův žárlivý nepřítel. Na prknech vinohradského divadla se poprvé potkají 8. listopadu.

Shafferova Amadea - pro srovnání - mají na repertoáru aktuálně i v brněnském Divadle Husa na provázku. V režii Vladimíra Morávka si konkurují Miroslav Donutil jako Salieri a jeho syn Martin v roli Mozarta.

Amadeus / Miroslav Donutil (Salieri), Martin Donutil (Mozart)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK