Pražské jaro vzpomene konec války. Mou vlast zahrají Němci

Praha – Poprvé v historii Pražského jara zazní Smetanova Má vlast v podání zahraničního orchestru. Ku příležitosti sedmdesátého výročí konce druhé světové války se slavné symfonické skladby ujme „poražená strana“ – němečtí hudebníci. Válečná tematika se potom promítne i do celé dramaturgie jubilejního ročníku.

Už na podzim se představuje příští Pražské jaro (zdroj: ČT24)

„Festival z historického hlediska zahajují poražení a končí vítězové,“ uvedl ředitel Pražského jara Roman Bělor. Zahajovacího koncertu včetně věhlasné Vltavy se symbolicky chopí Severoněmecký rozhlasový orchestr Hamburk za řízení Thomase Hengelbrocka, závěr festivalu je 2. a 3. června svěřen Královskému filharmonickému orchestru v Liverpoolu s šéfdirigentem Vasilijem Petrenkem.

Výjimečným úkolem pro zahraniční hudebníky chtějí organizátoři Pražského jara vyjevit překonání stínu minulosti; ozvuky druhé světové války se zároveň promítnou do dramaturgie celého sedmdesátého ročníku. S působivým svědectvím z nacisty obléhaného města přijede Petrohradská filharmonie, která představí Šostakovičovu Leningradskou symfonii. Českou premiéru budou mít Písně o prožitých válkách od skladatele Heinera Goebbelse. Scénického koncertu se ujme orchestr Berg.

Pražské jaro nabídne i hudbu Antona Weberna, jehož produkci nacisté označovali za 'degenerativní umění' a po roce 1938 ho zcela vytlačili z koncertních programů. Jeho raná Passacaglia pro orchestr zazní 30. května v podání České filharmonie.

Program 70. ročníku festivalu přináší celkem 45 koncertů se širokým dramaturgickým rozpětím – od hostování velkých zahraničních symfonických orchestrů, přes koncerty komorní hudby, po specifické projekty přinášející premiéry nových děl či hudbu starších epoch v autentické interpretaci. Prodej vstupenek bude zahájen 12. prosince.