Ve vítězi Mezipater se něco muselo zlomit

Praha - „Laskavý, rozdílný, krásný a zábavný - film do něhož se zamilujete,“ tvrdí o sobě v upoutávce vítězný snímek 15. ročníku festivalu Mezipatra. Queer filmovou přehlídku vyhrál snímek Něco se musí zlomit, švédská nevšední romance uprostřed světa plného deziluzí.

Mezipatra vyhrál snímek Něco se musí zlomit (zdroj: ČT24)

Na celovečerním debutu Ester Martina Bergsmarka porota ocenila originalitu postav a jejich ohromující perspektivu, kterou lze v kinematografii zakusit jen výjimečně.  

Dvaatřicetiletý režisér a zároveň scenárista na příběhu o osudové lásce rozostřuje hranice našeho chápání genderové identity. Hlavní hrdina Sebastian není spokojený se svým tělem, raději by chtěl být svou nádhernou „vysněnou sestrou“. Navíc jednoho dne potká pankáče Andrease. Společně rozhání nudu svých stockholmských životů a Sebastian si je brzy jistý, že k sobě s Andreasem patří. Ten ale není gay a ani pro něj není snadné chápat Sebastianovu „rozdvojenost“.

Snímek Něco se musí zlomit zaujal letos také porotu filmového festivalu v Rotterdamu, který mu udělil hlavní cenu Tiger Award. Po Praze bude také součástí brněnské části Mezipater, na programu přehlídky je 19. listopadu v kině Art.